Choď na obsah Choď na menu
 


 

 

Obrázok

 

„Cukor náš každodenný“

 

La dolce vita , ako len  často závidíme tým, čo majú sladký život!  S takýmto prirovnaním by sme však sotva pochodili, keby sme  nepoznali chuť produktu, ktorý nám ten pocit blaženosti vyvoláva. Jedno či  biely, hnedý, ovocný, diabetický či hroznový, jeho  priaznivú chuť objavili dávno  už Peržania, ale  Európania  sa o jeho účinkoch dozvedeli až z čias križiackych výprav. Bolo to v roku 1801, kedy istý Carl Achard postavil v sliezskom Cunerne prvý cukrovar na svete.  Lenže vtedy bol cukor luxusným tovarom a dopriať si ho mohla len šľachta. A dnes?

 

Život bez cukru si už nevieme ani predstaviť. Zlepšuje chuť niektorých jedál, pomáha nám odbúravať stres, únavu, dodáva nám energiu, slovom stal sa nepostrádateľnou súčasťou nášho každodenného života. Možno málokto vie, že práve cukor je technicky najčistejšou potravinou, keďže neobsahuje žiadne škodliviny. Je preto tiež vďačným vývozným artiklom cukrovaru v Seredi, ktorého produkty pozná vari celý svet.

 

Medzi najobľúbenejšie druhy patria cukry s označením  „Korunný cukor“, a to či už o  hnedý, kandizovaný či  hnedý trstinový, bio cukor kryštálový a množstvo ďalších druhov, pre ktoré platí spoločné motto „ Nie všetko sladké je rovnako prírodné ako cukor.“ A naozaj. Je to predovšetkým hnedý cukor nerafinovaný s obsahom melasy, obsahuje minerály a vitamíny  a je súčasným hitom na našom i zahraničnom trhu.

Obrázok  

 

S mlynčekom na sladkosti

 

Veľká noc je už predo dvermi a s ňou prichádzajú nielen omamné vône jarnej prírody, ale aj inšpirácia v hľadaní receptúr ako prísť zasa s niečím novým,  prekvapujúcim, na sviatočný stôl.

 

Mazanec, pletenec, zajačik či veľkonočný vrkoč patria síce ku tradičným koláčom, ale fantázie sa medze nekladú, takže sa niet čo čudovať, ak gazdinky stále hľadajú a nachádzajú nové recepty na  sviatočné dobroty. Pritom si ani neuvedomujú, že nepostrádateľnou surovinou pri výrobe každej maškrty sú rôzne druhy cukrov, ktorými tiež môžu osviežiť svoj repertoár. Ide  predovšetkým o  práškový cukor s príchuťou vanilky, či o cukor so škoricovou arómou. Oba sú vhodné ako  posýpka   na sladké, múčne, ale aj mliečne pochúťky. Aby však bola posýpka na koláčoch, keksoch či na jemnom zákusku alebo torte rovnomerná, je vhodné použiť novinku zo sereďského cukrovaru – a síce mlynček na práškový cukor.

 

Mlynček, s ktorým sa dajú vytvárať rôzne obrazce z cukru, a to podľa vlastnej fantázie. Stačí mlynček nakloniť správnym smerom, napríklad, ak je v kolmej polohe, sype sa viac cukru a posýpka je bohatšia, ak je v šikmej polohe, vrstva práškového cukru je jemnejšia. Práca s mlynčekom má ešte jednu prednosť: na pracovnej ploche v kuchyni nezostanú žiadne stopy po práškovom cukre. Nový produkt, nová inšpirácia pre gazdinky, aby zdobenie veľkonočných sladkostí bolo pre nich ozajstnou zábavou.

Viac info o produktoch najdete na: www.agrana.sk a www.cukrovary.sk

 

Obrázok

   
 

 

Obrázok

 

Obrázok

 

Obrázok