Choď na obsah Choď na menu
 


Jedlá zo zeleniny

 

Zdravá a plná vitamínov. Vo vlastnej záhradke alebo na poli je zadarmo, na trhoviskách za prístupné sumy.
To je zelenina. Šťavnatá. Chrumkavá. Mňam! So zeleninou sa dá v kuchyni kúzliť veľmi jednoducho, rýchlo, úspešne. A efektne. Rodia sa jedlá nielen chutné, ale aj farebné. Také dobroty, ktoré potešia aj jazýček, aj oko.

Zapečená brokolica

Potrebujeme: * 1 väčšiu brokolicu * soľ * hladkú múku * 200 ml mlieka * mleté čierne korenie * strúhaný syr * 3 vajíčka * 50 g masla * strúhanku

Ako na to:

* Brokolicu povaríme v osolenej vode.
Z masla a múky urobíme zápražku, zalejeme ju mliekom, osolíme, okoreníme a povaríme. Polovicu syra pridáme do takto pripravenej omáčky. Necháme trochu vychladnúť a vmiešame žĺtky a z bielkov ušľahaný sneh. Pekáčik natrieme maslom a vysypeme strúhankou. Rozložíme naň brokolicu a polejeme omáčkou. Posypeme zvyšným syrom a necháme v rúre zapiecť.

Vyprážaná kapusta

Potrebujeme: * 1 hlávku kapusty * soľ * mleté čierne korenie * 40 g hladkej múky * 2 vajíčka * strúhanku * olej * kyslú smotanu *

Ako na to:

* Kapustu rozoberieme na listy, vyberieme hlúby a povaríme v osolenej vode. Odkvapkané navrstvíme tri na seba, mierne stlačíme. Posolené a okorenené obalíme múkou, vajíčkami a strúhankou. V oleji vypražíme do zlatista. Pred podávaním polejeme kyslou smotanou vymiešanou s kečupom.

Bryndzová paprika

Potrebujeme: * 5 väčších paprík * 3 lyžice oleja * 5 paradajok * strúčik cesnaku * soľ * 250 g bryndze * žítok * mleté čierne korenie

Ako na to:

* Z bryndze, žĺtka a čierneho korenia vymiešame plnku. Papriky vydlabeme a naplníme bryndzovou zmesou. Do pekáča dáme olej, nakrájané paradajky a naplnené papriky a nasekaný cesnak.
Posolíme a upečieme v rúre.

Anglická zelenina

Potrebujeme: * 500 g miešanej (mrazenej) zeleniny (mrkva, hrášok..) * soľ * dve lyžice masla * cukor * citrónovú šťavu

Ako na to:

* Zeleninu uvaríme v osolenej vode, scedíme, polejeme roztopeným maslom. Dochutíme cukrom a citrónovou šťavou. Podávame ako prílohu k vyprážaným jedlám alebo ako samostatné jedlo s volským okom.

Omeleta plnená zeleninou

Potrebujeme: * 4 vajíčka * 4 lyžice mlieka * soľ * lyžicu polohrubej múky * 400 g karfiolu * 2 lyžice postrúhaného syra * 40 masla * horčica * paradajky

Ako na to:

* Vajcia, mlieko a soľ dobre rozšľaháme a z cestíčka upečieme menšie omelety. Na každú dáme niekoľko kúskov uvareného karfiolu, posypeme strúhaným syrom a pokvapkáme maslom. Omelety stočíme, potrieme horčicou a obložíme rajčiakmi.

Francúzske baklažány

Potrebujeme: * 3 väčšie baklažány * 100 g hladkej múky * 5 lyžíc oleja * 500 g rajčiakov * soľ * mleté čierne korenie * strúčik cesnaku

Ako na to:

* Baklažány očistíme, nakrájame na plátky, obalíme múkou a opečieme na panvici. Pridáme pokrájané rajčiaky, osolíme, okoreníme a natrieme rozotretým cesnakom. Podávame s hriankami.

Bulharská fazuľka

Potrebujeme: * 500 g zelenej fazuľky * vodu * soľ * olej * cibuľu * 3 paradajky mleté čierne korenie * 5 vajíčok

Ako na to:

* Fazuľku nakrájame a v osolenej vode uvaríme do mäkka. Nadrobno pokrájanú cibuľu osmažíme na oleji, zmiešame so scedenou fazuľkou. Okoreníme a dáme do olejom vymasteného pekáča. Polejeme rozšľahanými vajíčkami a zapečieme.

Hrášok s hubami

Potrebujeme: * 500 g hrášku z konzervy * 1 konzervu šampiňónov * 4 PL masla * soľ * cibuľu * 2 vajíčka * mleté čierne korenie

Ako na to:

* Hrášok udusíme na polovičke masla.
Na zvyšných dvoch lyžiciach podusíme osobitne šampiňóny na pokrájanej cibuli. Hrášok zmiešame s hubami, prichutíme soľou a čiernym korením a pridáme rozšľahané vajíčka. Necháme zhustnúť.

Smotanový kaleráb

Potrebujeme: * 2 kaleráby * olej * cibuľu * 2 lyžice hladkej múky * kyslú smotanu

Ako na to:

* Na tenké plátky nakrájane kaleráb.
Na oleji speníme cibuľu. Pridáme kaleráb, podlejeme vodou a dusíme. Keď je kaleráb mäkký, pridáme smotanu rozmiešanú s múkou, varíme. Podávame so zemiakmi.

Vyprážané paradajky

Potrebujeme: * 10 paradajok * soľ * 100 ml bieleho vína * 3 lyžice hladkej múky * 3 vajíčka * 2 lyžice masla * olej

Ako na to:

* Paradajky nakrájame na kolieska a osolíme. Múku, víno, žĺtky, maslo vymiešame so snehom z bielkov.
V cestíčku namáčame kolieska paradajok a vyprážame v rozpálenom oleji.

Indické rizoto

Potrebujeme: * 300 g ryže* maslo * 50 g mrkvy * 50 g karfiolu * 50 g zelenej papriky * 50 g hríbov * 50 g cibule * karí

Ako na to:

* Ryžu uvaríme s maslom. Zeleninu uvaríme v osolenej vode. Cibuľu opražíme na masle, pridáme hríby a uvarenú zeleninu a opečieme. Zmiešame s ryžou, primiešame karí, ktoré najprv zahrejeme na roztopenom masle.

Krokety zo zeleniny

Potrebujeme: * 50 g hladkej múky * 50 g masla * 200 ml mlieka * 500 g zeleniny (mrkva, karfiol) * 2 vajíčka * 100 g ryže

Ako na to:

* Z múky a masla urobíme zápražku.
Rozriedime mliekom a povaríme na kašu. Necháme trochu vychladnúť a vmiešame uvarenú zeleninu, vajíčka podľa potreby strúhanku. Dobre premiešame. Ak je zmes málo hustá, pridáme uvarenú ryžu.
Sformujeme krokety, obalíme v múke, vajíčku a strúhanke. Vypražíme.

Lievance zo zeleniny

Potrebujeme: * 500 g miešanej mrazenej zeleniny * 25 g masla * cibuľu * soľ * 2 vajíčka * 5 lyžíc polohrubej múky * mleté čierne korenie * olej

Ako na to:

* Na masle opražíme cibuľu, pridáme zeleninu, osolíme a udusíme do mäkka.
Do vychladnutej hmoty vmiešame vajíčka a múku. Dokoreníme. Kôpky cesta vypražíme do zlatista na rozpálenom oleji.

Lokše s kapustou

Potrebujeme: * 1 hlávku kapusty * soľ * 200 g múky * 75 g masla

Ako na to:

* Umytú, na drobno pokrájanú kapustu zmiešame s múkou a soľou na cesto. Cesto nakrájame na malé kúsky, tie rozvaľkáme na asi 2,5 cm vysoké placky na pomúčenej doske a upečieme na oleji. Hotové natrieme rozpusteným maslom.

Papriky v alobale

Potrebujeme: * 1 kg paprík * 1 balenie taveného syra * 250 g šunky * 1 cibuľu * vegetu * soľ * mleté čierne korenie * maslo * mrazenú zeleninu * 2 strúčiky cesnaku

Ako na to:

* Papriky vydlabeme. Cibuľu a údeninu nakrájame a osmažíme. Zeleninu varíme v slanej vode. Alobal natrieme maslom.
Syry premiešame s údeninou a uvarenou zeleninou, ochutíme, naplníme do paprík. Každú papriku zabalíme do alobalu.
Zapekáme 20 minút. Podávame s kúskami bagety osmaženej na cesnaku