re Varenie, pečenie a iné dobroty - Sladké dobroty XIV
Choď na obsah Choď na menu
 


Likerove gulky z bielej cokolady



Obrázok POTŘEBNÉ PŘÍSADY

200 g bielych dukatov (cokomince), 1 1/2 PL smotany na slahanie, 1 1/2 PL lubovolneho smotanoveho likeru ( vajecny liker, Bailey's atd.), kakao, kokos, praskovy cukor , orechy na obalenie

POSTUP PŘÍPRAVY

vid nizsie....

Obrázok

potrebne prisady....na pripravu doporucujem pouzit cokomince, alebo dukaty. Raz som skusala z bielej cokolady, ale zmes sa zrazila a skoncila v kosi, takze odporucam dukaty. Do misky, alebo kastrola dajte dukaty zalejte smotamou a likerom a roztopte nad parou. Ja to robim v mikrovlnke nastavenej na polovicny vykon a kazdych 20-30 sekund premiesam dokial sa zmes neroztopi....

 

Obrázok

po roztopeni by mala byt zmes kremova, husta a hladka.....

 

Obrázok

zmes vylejte do plytsej misky vystlanej potr. foliou.....

 

Obrázok

hmotu dajte do chladnicky na 1-2 hodiny dokial nestuhne, ale mala by ostat modelovatelna....(ja som robila aj z tmavej cokolady preto su tam dve)...

 

Obrázok

rukami vyformujte gulky....ak su po vyformovani stale makke, dajte ich naspat do chladnicky a po chvili opat vyformujte....

 

Obrázok

teraz je na vas ci ich budete este macat v cokolade alebo ich len obalite v praskovom cukre, kakau atd. na namacanie som tiez pouzila cokomince.....

 

Obrázok

tieto boli namacane v bielej a tmavej poleve a dozdobene kontrastnou polevou, par bolo obalenych v kokose....z jednej davky mi vyslo cca 15 bielych guliek z tmavsej hmoty som mala viac, ale pouzila som viac cokolady....

 

 

Škoricové ušká



Obrázok POTŘEBNÉ PŘÍSADY

listkové cesto * škoricový cukor (škorica mletá +cukor)

POSTUP PŘÍPRAVY

tento recept mam tiež z anglickej stránky ... delím sa s vami :)))

Obrázok

listkové cesto si rozvaľkáme alebo ten kto si kúpi rozvaľkané má o robotu menej ;-) a posypeme škoricovým cukrom.. a pomalinky zatlačíme valčekom škoricový cukor do cesta..cesto otočíme a urobíme to isté.. teda posypeme a zatlačíme trošicka cukor valčekom... ale tak aby sme cesto už nezväčšovali

 

Obrázok

zhora zdola prehneme... znova posypeme šk. cukrom a spojime ....

 

Obrázok

narežeme na pol cm široké a dáme na 10 minút zachladiť do chladničky... potom preložíme na plech a pečieme...

 

Obrázok

prvú dávku som nedala ani do chladničky (prišlo mi to čudné dávať chladiť) a druhá chyba bola to že som narezala na dosť obludné :))))))) kusiská :)))))))).... pri druhej som sa už poučila a dala som pekne zachladiť a aj som narezala krásne kúsočky :))) ... dúfam že budú chutiť

 

 

Chutny orechovy kolac



Obrázok POTŘEBNÉ PŘÍSADY

2 - 3 ks tortovych oplatok, CESTO: 6 vajec, 300 g krupicového cukru, 320 g pomletych orechov, 1 1/2 PL polohrubej muky PLNKA: 250 g masla, 130 g praskoveho cukru, 2 zltky, 5 PL studenej kavy NA OZDOBENIE: 120 g orechov, cokoladova poleva

POSTUP PŘÍPRAVY

CESTO:
Z bielkov a cukru vyslahame tuhy sneh, potom postupne po jednom pridavame zltky, pomlete orechy a nakoniec preosiatu muku.
Plech vymastime maslom a cele dno vylozime tortovymi oplatkami. Na oplatky rovnomerne rozotrieme pripravene cesto a vlozime piect do vyhriatej rury. (180° - 30 az 40 min)

PLNKA:
Zmaknute maslo, zltky a praskovy cukor dobre vymiesame. Za staleho miesania do zmesi postupne pridavame po 1 PL vychladnutu kavu a vymiesame.

Na upecene a vychladnute cesto rozotrieme plnku. Orechy nahrubo nasekame, oprazime na suchej panvici, nechame vychladnut a rozlozime na krem a nakoniec pokvapkame cokoladovou polevou.


kazdy kto ho skusil si ho vychvalil, tak dufam ze bude chutit aj Vam,

dobru chut

 

Bábovka Savoy (podľa časopisu Apetit)



Obrázok POTŘEBNÉ PŘÍSADY

6 vajec (žĺtky a bielka zvlášť), 280g masla, 280g práškového cukru, 250ml šľahačkovej smotany, 360g polohrubej múky, 1 sáčok vanilkového cukru, 1 sáčok prášku do pečiva, 150g nugátu alebo mliečnej čokolády, 30g kakaa (v pôvodnom recepte aj 100g nasekaných vlašských orechov - vynechala som, pretože naše deti ich neĺúbia)

POSTUP PŘÍPRAVY

Keďže neobľubujem bábovky, pri ktorých sa "práši" z úst, našla som si tento super recept na šťavnatú bábovku v časopise Apetit.

Obrázok

Rúru predohrejeme na 180 stupňov a pustíme sa do práce :-). Maslo s polovicou cukru vymiešame do penista.

 

Obrázok

Za stáleho miešania pridávame žĺtky, potom pri zníženej rýchlosti (šľahača) prilejeme smotanu a krátko prešľaháme.

 

Obrázok

Zvlášť vyšľaháme do tuha bielka so zvyškom cukru a vanilkovým cukrom.

 

Obrázok

Zhruba polovicu snehu vmiešame opatrne do maslovo-vaječnej hmoty.

 

  Obrázok

Prisypeme múku preosiatu s práškom do pečiva, zľahka premiešame.

 

Obrázok

Nakoniec vmiešame zľahka zbytok snehu.

 

Obrázok

Do vymastenej a hrubou múkou vysypanej fprmy vlejeme polovicu cesta, posypeme nalámanou čokoládou (použila som Orion s orieškovou náplňou), prípadne aj nasekanými orechmi.

 

Obrázok

Zalejeme zvyškom cesta zmiešaným s kakaom a dáme piecť.

 

Obrázok

A tu je výsledok. Dobrú chuť!