Choď na obsah Choď na menu
 


Čína od Aničky

 
Potrebné prísady


kuracie prsíčka, med ( 5 a viac polievkových lyžíc - podľa chuti), olej, biela kapusta (ja som dala polovičku veľkej hlávky, ale hlavne tak aby sa zmestila do panvice, v ktorej to budete robiť keď si ju nakrájate - nech jej tam je dosť aby to nebolo chudobné), 1 cibuľka - stredne veľká, 1 konzerva hrášku, 1 konzerva kukurice, sójová omáčka - ja dávam sladkú ale dávala som aj tradičnú len ta je teda slanšia (5 a viac polievkových lyžíc - podľa chuti), kari korenie, čierne korenie...podľa chuti môžeme pridať aj kúsky ananásu a šťavu z konzervy


Postup prípravy


Mňa to chytilo dnes večer, keď som si písala s kamarátom cez ICQ :) Sťažoval sa mi, že sa mu nechce ísť do obchodu nakúpiť si suroviny, aby mal zajtra čo jesť na obed. Jeho rodičia totižto išli na lyžovačku. No niekomu je hej :) Potom sa mi pochválil, čo si chce variť a vtedy ma to chytilo, nemohla som odolať a rýchlo som utekala do pivnice a do špajze pozrieť či všetko mám.....všeeeeeetko bolo, tak už mi nič nestálo v ceste začať variť :) Tento recept mi dal asi pred šiestimi rokmi a odvtedy patrí k mojim obľúbeným. Je to rýchle, ľahké a hlavne nenáročné jedlo :) Takže ideme na to a pripravíme si všetky potrebné suroviny :)

Obrázok

Spravíme si karamel - do rozpáleného oleja pridáme medík - minimálne tých 5 polievkových lyžíc a viacej už podľa chuti, ja som tam dala nejakých 10 lyžíc :) Počkáme, kým bude bublinkovať a stále miešame :)

 

Obrázok  

Keď už máme karamel hotový (cítite tú úžasnú vôňu? :), pridáme na kocky - na rezance pokrájané kuracie prsíčka a pražíííííme a pražíííme asi 15-20 minút.

 

Obrázok

Keď získajú krásnu zlatistú farbu a úžasnú medíkovú chuť, pridáme sójovú omáčku - 5 lyžíc minimálne - ja som jej tam teda naliala dosť(po prvých 6tich dávkach som odložila lyžicu a liala som ju tam z flaštičky :) - všetko podľa chuti, treba iba chutnať a chutnať a podľa toho sa vyjašiť a ponalievať si tam z nej ;)

 

Obrázok

keď sme sa už sójovo vyjašili, pridáme do nášho diela krásnu žltučkú a sladučkú kukuričku :)

 

Obrázok

......a aby našej žltej krásavici nebolo smutno, pridáme aj hrášok a zamiešame :)

 

Obrázok

.....ďalej pridáme kapustu a poriadne premiešame a necháme dusiť...... dusíme až kým nebude kapustička mäkká alebo ju necháme aby bola trošinku chrumkavá, každý ako ľúbi, ja ľúbim trošinku chrumkavú :) ................podľa toho, či to chcete skúsiť, môžete v tejto fáze pridať aj neplánovanú ingredienciu - pokrájaný ananás (aj trochu šťavičky) alebo pokrájaný banán - kto má čo radšej. Ja som tam tentokrát nič nedávala. A keď niečo z toho som dala tak iba tu šťavičku z ananásu :)

 

Obrázok

Keď je kapustička podusená, ale chudinka našťastie nie udusená ;) pridáme nadrobno pokrájanú cibuľku a dobre zamiešame... znova trošinku podusíme....a pridáme kari korenie podľa chuti a čierne korenie, taktiež podľa chuti, poriadne zamiešame, chvíľočku podusíme - už len z princípu aby sa mi to ako posledne pridané "kořeníčko" vstrebalo :)))))

 

Obrázok

a takto nejako vyzerá hotová mňamka.... :) Možno to nevyzerá lákavo, ale je to naozaj dobré, treba vyskúšať. My to papáme takto samotné, ale v kľude si k tomu dajte chlebík alebo ryžu, nič tým nepokazíte :) Dobrúúúú chuť všetkým :)

 

Kuracinka zapekaná so zemiakmi


Potrebné prísady


1 kuracie prsíčka, 200 g tvrdého syra, 100 g údeného syra, asi 5-6 väčších zemiakov, 1 smotanu-33%, 2-3 strúčiky cesnaku, maslo, soľ, čierne korenie, zmes korenia na pečené kura, petržlenovú vňať


Postup prípravy


Kuracie prsíčka pokrájame na malé kocky a ochutíme soľou, čiernym korením a zmesou korenia. Zemiaky očistíme a nakrájame na kolieska. Syry postrúhame a zmiešame s prelisovaným cesnakom a smotanou, ochutíme soľou. Pekáč vymastíme, dáme naň vrstvu nakrájaných zemiakov, osolíme, potom dáme nakrájanú kuracinku, ktorú potrieme syrovou masou. Poslednou vrstvou sú zemiaky, ktoré osolíme a narežeme na nich tenké plátky masla. Pekáč prikryjeme alobalom a pečieme v rúre pri teplote 180 stupňov. Pri podávaní jedlo posypeme nadrobno pokrájanou petržlenovou vňaťou.

Obrázok

Najprv si pripravíme zemiačky, ktoré nakrájame na kolieska.

 

Obrázok

Kuracinku si nakrájame na kocky, osolíme, ochutíme čiernym korením a zmesou korenia Pečené kura.

 

Obrázok

Tvrdý a údený syr si nastrúhame, zmiešame ho s prelisovaným cesnakom, smotanou a osolíme.

 

Obrázok

A začíname vrstviť. Na vymastený pekáč si rozložíme zemiačky, ktoré osolíme.

 

Obrázok

Na zemiačky rozložíme pripravenú kuracinku.

 

Obrázok

Na kuracinku rozotrieme syrovú zmes

 

Obrázok

a opäť všetko prikryjeme zemiačkami a navrch naukladáme tenké plátky masla.

 

Obrázok

Prikryjeme alobalom a dáme zapiecť do rúry na 180 stupňov. Po pol hodinke odkryjeme a necháme ešte zapiecť asi 10-20 minút.

 

Obrázok

uala, tu je výsledok, prajem dobrú chuť.

 

 

Pečené naložené kura

 

Potrebné prísady


1 kuriatko, anglická slanina (podľa chuti, ja dávam tak 10-15 dkg), 1/8 masla, 1 veľká cibuľa, 1/4 kečupu, čierne, biele korenie, bobkový list, soľ, vegeta, karí, provensálske korenie, grilovacie korenie, cesnak



Postup prípravy

 

Recept na toto kuriatko som kedysi získala od svokrinej kolegyne, je veľmi šťavnaté a voňavé... Príprava je jednoduchá, výsledný efekt excelentný :)...

Obrázok

Naporcujeme si kuriatko - ja používam prsia, stehná a krídla. Trup s chrbtom šupnem vždy do polievky. Stehná som tentoraz aj vykostila (aby toho v polievke bolo viac) :D

 

Obrázok

Naporcované kúsky (prsia si ešte rozdeľte na viac častí, keď ho ponakrajujete a "rozbalíte, netreba ich ani naklepávať) si osolíme, posypeme vegetou, karí, provensálskym korením (to som dnes nemala, tak som nahradila oreganom a tymianom), grilovacím korením a šup do chladničky (aspoň na 1 hodinku, ak dáte už večer, tiež bude dobre)

 

Obrázok

Slaninku si nakrájame na malé kocôčky a dáme ošmahnúť do červena na panvicu

 

Obrázok

Pridáme nakrájanú cibuľu, trošku popražíme a nasleduje maslo, kečup (môže byť ostrý, ak ľúbite, ja dávam kvôli deťom sladký), čierne a biele korenie a 6-8 ks bobkového listu. Chvíľku povaríme

 

Obrázok  

Kúsky kuriatka naukladáme do pekáča, nalejeme na to uvarenú zmes, prikryjeme alobalom a dáme piecť do cca 220 °C teplej rúry. Asi po hodinke pečenia odkryjeme alobal a natriem jednotlivé porcie pretlačeným cesnakom a ešte asi 15 minút dopekáme pri 250 °C . (Tu som vás pripravila o 2 fotky, ktoré som si iniciatívne vymazala...)

 

Obrázok

Podávame s ryžou, alebo opečenými zemiakmi.

 

Obrázok

My sme k mäsku dnes mali aj šalátik - nedá mi, aby som vám nepovedala, ako ho robím ja - umyté listy aranžujem do misy a zalievam octovým nálevom, ktorý ma chuť (na rozdiel od všetkých jedálenských) - do hrnčeka dám asi 1/5 octu, zasypem po hladinu cukrom (kryštálovým), dolejem vody a miešam, kým sa cukor nerozpustí. Je mňáááám :)