Choď na obsah Choď na menu
 


Ktoré jedlo vám kradne spánok?

 

Zrejme ste už vypozorovali, že po určitých jedlách nemôžete zaspať, zatiaľ čo po iných zaspíte ako bábätko. Keďže nielen káva z vás môže spraviť nočnú sovu, mali by ste si prečítať, ktorým jedlám sa treba radšej vyhnúť a ktoré naopak jesť často aby ste mali príjemný a zdravý spánok. Šálka mlieka s medom: recept starej mamy.

Často počúvame, že pred spaním je dobré dať si šálku mlieka s medom, aby sme ľahšie zaspali. Viete prečo? Mliečne výrobky obsahujú tryptofán, čo je prirodzená utišujúca látka v mlieku. Nachádza sa taktiež v banánoch, ovse a mede.


Podľahnite túžbe po uhlohydrátoch- aspoň trošku…

Uhlohydrátov sa netreba báť, najmä ak chcete zaspať. V kombinácii s mliečnymi výrobkami zvyšujú hladinu tryptofánu v krvi, preto sa odporúča dať si niektorú z nasledovných maškŕt:

    * šálku cereálií s mliekom,
    * sušienky s jogurtom,
    * chlieb so syrom.

Vyhnite sa však uhľohydrátom s vysokým obsahom cukru, pretože zvýšenie hladiny cukru v krvi naruší váš spánok.


Dajte si malé ale chutné večerné jedlo

Ak bojujete s nespavosťou, nechoďte spať nalačno. Malá maškrta vám pomôže zaspať, to vám však nedáva dôvod urobiť si večerné hody.
Dajte si len niečo malé pod zub, lebo veľká večera by vám zaťažila trávenie a vy by ste sa nejaký čas len prehadzovali na posteli.

Nejedzte hamburgery a tukové pečivo

Určite nepotrebujete ďalšie dôvody prečo sa vyhýbať mastným jedlám. Napriek tomu treba spomenúť, že priveľa mastných jedál počas dňa veľmi negatívne vplýva na spánok.

Dajte si pozor na kofeín v prestrojení

Niektorí ľudia sú takí citliví na kofeín, že šálka kávy po druhej poobede im zaženie spánok až do tretej nad ránom. Ak ste jedným z tých ľudí, dajte si pozor na to, kde všade sa kofeín môže skrývať.

    * čokoláda,
    * čierny čaj,
    * kola a podobné nápoje,
    * káva bez kofeínu (nie je úplne bez kofeínu alebo funguje ako placebo),
    * liečivá s obsahom kofeínu (proti chrípke, proti bolesti, pilulky na chudnutie, diuretiká).

Alkohol pred spaním: falošné sedatívum

Alkohol pred spaním vám rozhodne pomôže zaspať, hlavne ak je ho mnoho. Alkohol vám ale urobí medvediu službu: zaspíte ale počas spánku:

    * sa budete neustále budiť,
    * budete mať nepokojný spánok,
    * vás budú trápiť nočné mory,
    * budete mať bolesti hlavy
    * a budete sa nadmerne potiť.

Pozor na korenené jedlá

Ak jedávate korenené jedlá poobede alebo večer, váš žalúdok to už pred spánkom nespracuje. Korenené jedlo bude v posteli veľmi dráždiť váš žalúdok. To môže zapríčiniť pálenie žáhy alebo dokonca reflux, čiže návrat obsahu žalúdku späť do pažeráka.
Ak koreneným jedlám neviete odolať, doprajte si ho najneskôr 4 hodiny pred spaním.

Piť by sa malo počas dňa, nie večer.

Pre vaše telo je vynikajúce ak pijete dostatok tekutín počas dňa, avšak večer to môže byť pre váš spánok zdrvujúce. Nie je nič horšie ako zobudiť sa a vstať v noci z postele, pretože potrebujete ísť na záchod. Nepite po 8. hodine večer.

 

 Prevzaté z www.dorneo.sk