Choď na obsah Choď na menu
 


21.     Citrónové rezy

 

Obrázok

POLEVA:

§   200 g práškového cukru
§   1 lyžička vlažnej vody
§   šťava z 1 citróna

POSTUP:

 

NA 20 PORCIÍ POTREBUJEME

§   10 vajec
§   450 g práškového cukru
§   šťava z 1 citróna
§   110 g polohrubej múky
§   120 g Solamylu

PLNKA:

§   700 ml mlieka
§   4 lyžice Solamylu
§   1 Smetol
§   200 g práškového cukru
§   1 vanilínový cukor
§   šťava z 2 citrónov

1. Cesto: Žĺtky vymiešame s 250 g práškového cukru do penista, potom pridáme šťavu z jedného citróna. Vyšľaháme tuhý sneh z bielkov a vmiešame doň zvyšok cukru. Do žĺtkovej hmoty opatrne zapracujeme bielkový sneh, preosiatu múku a Solamyl. Cesto rozdelíme na tri časti a každú upečieme na samostatnom plechu vyloženom mastným papierom. Upečené cestá necháme vychladnúť.

2. Krém: V mlieku rozmiešame 4 lyžice maizeny (Solamylu) a za stáleho miešania uvaríme hustú kašu, ktorú necháme vychladnúť. Vo väčšej miske vymiešame Smetol s práškovým a vanilínovým cukrom. K maslovej hmote pridáme vychladnutú kašu, šťavu z 2 citrónov a všetko dobre premiešame. Na plát cesta navrstvíme polovicu krému, prikryjeme druhým plátom, na ktorý natrieme zvyšok krému.

3. Citrónová poleva: V miske vymiešame preosiaty práškový cukor s vlažnou vodou a citrónovou šťavu dohladka. Zákusok zakončíme tretím plátom cesta, ktorý potrieme citrónovou polevou a necháme stuhnúť.

- o 0 o -

 


 


22.     Jahodová torta

 

Obrázok

Elektrická rúra:           180 °C
Teplovzdušná rúra:    160 °C
Plynová rúra:            stupeň 3
Čas pečenia:         15 - 20 minút

PRE CELÚ RODINU POTREBUJEME

CESTO:

§   3 vajcia
§   100 g práškového cukru
§   3 lyžice vody
§   120 g polohrubej múky
§   1 lyžička kypriaceho prášku
§   tuk na vymastenie formy
§   múka na vysypanie formy

KRÉM:

§   350 g vyšľahanej smotany
§   100 g jahôd
§   40 g jahodového džemu

NA OZDOBENIE:

§   posekané pistácie

POSTUP:

1.      Cesto: Celé vajcia vyšľahámes cukrom, po lyžiciach pridáme vodu a vymiešame dopenista. Potom zľahka primiešame preosiatu múku s kypriacim práškom.

2.      Cesto vylejeme do vymastenej a vysypanej tortovej formy a vo vyhriatej rúre upečieme.

3.      Upečené vychladnuté cesto nahrubo natrieme vyšľahanou smotanou.

4.      Na šľahačkovú vrstvu poukladáme očistené a umyté nakrájané jahody.

5.      K jahodovému džemu pridáme lyžičku studenej vody a za stáleho miešania pri miernej teplote zohrejeme. Odstavíme a necháme vychladnúť.

6.      Povrch torty pokvapkáme rozriedeným džemom a ozdobíme nasekanými pistáciami.

- o 0 o -

 

 


 


23.     Jahodové kocky

 

 Obrázok

Elektrická rúra:          180 °C
Teplovzdušná rúra:    160 °C
Plynová rúra:            stupeň 3
Čas pečenia:         20 - 25 minút

PRE CELÚ RODINU

CESTO:

§   5 vajec
§   250 g práškového cukru
§   4 lyžice oleja
§   4 lyžice vody
§   1 lyžica kakaa
§   250 g hrubej múky
§   0,5 lyžičky kypriacehoprášku
§   tuk a hrubá múka na vymas-tenie a vysypanie plechu

KRÉM:

§ 2 jahodové kompóty
§ 1,5 balíčka Zlatého klasu
§ 250 g masla
§ 200 g práškového cukru

POSTUP:

1.    Cesto: ŽĹtky s polovicou práškového cukru vyšľaháme dopenista, z bielkov a zo zvyšného cukru ušľaháme tuhý sneh. Postupne pridáme olej, vodu, kakao, zľahka zapracujeme sneh z bielkov a preosiatu múku s kypriacim práškom.

2.    Vypracujeme cesto, ktoré vylejeme na vymastený a vysypaný plech a v mierne vyhriatej rúre upečieme. Upečené cesto necháme vychladnúť.

3.    Krém: Jahody scedíme, necháme dobre odkvapkať a pokrájame na menšie kúsky.

4.    V kompótovej šťave rozmiešame Zlatý klas a uvaríme hustú kašu, ktorú miešame do vychladnutia.

5.    Maslo s cukrom dobre vymiešame, postupne pridáme vychladnutú kašu. Do krémovej hmoty zamiešame pokrájané jahody.

6.    Na vychladnuté cesto navrstvímejahodovú plnku, ozdobíme kúskami jahôd a necháme stuhnúť – najlepšie do druhého dňa. Potom pokrájame na kocky.

- o 0 o -

 


 


24.     Srnčí chrbát

Obrázok
12 PORCIÍ:
§   3 vajcia
§   200 g práškového cukru
§   3 lyžice kakaa
§   250 g stuženého pokrmového tuku Cera
§   100 g hrozienok
§   100 g čokolády na varenie
§   100 g vlašských orechov
§   100 g kandizovaného ovocia alebo želé cukríky
§   5 oblátkových rezov Kávenky
 

POSTUP:

1.      Vajcia, cukor, kakao a tuk Cera dobre vymiešame nad parou. Šľaháme tak dlho, kým sa nevytvoria bubliny, potom zmes odstavíme a necháme trocha vychladnúť.
2.     Do mierne vychladnutej hmotypridáme umyté hrozienka, kúsky čokolády, posekané orechy, pokrájané kandizované ovocie a polámané Kávenky.

3.    Všetko dobre premiešame a vylejeme do formy na srnčí chrbát vyloženej alobalom. Na chladnom mieste necháme stuhnúť. Pred podávaním vyklopíme a nakrájame na plátky.

- o 0 o -

 


 


25.     Špice s parížskym krémom

 

Obrázok

 

Elektrická rúra:             180 °C
Teplovzdušná rúra:       160 °C
Plynová rúra:                stupeň  3
Čas pečenia:            12 – 15 minút

 

 

 

 

 

 

POSTUP:

RECEPT PRE CELÚ RODINU:

§   2 vajcia
§   100 g krupicového cukru
§   4 lyžice horúcej vody
§   150 g hrubej múky
§   1/4 balíčka kypriaceho prášku
§   tuk a hrubá múka na vymastenie a vysypanie plechu

 PARÍŽSKY KRÉM:

§   250 ml mlieka alebo sladkej smotany
§   120 g práškového cukru
§   1 vanilínový cukor
§   40 g kakaa
§   2 žĺtky
§   170 g masla

POLEVA:

§   50 g stuženého pokrmového tuku Cera
§   50 g cukru
§   20 g kakaa
§   100 g čokolády na varenie

1. Cesto: Žĺtky s cukrom vymiešame do penista, postupne pridáme po kvapkách horúcu vodu, tuhý sneh z bielkov a preosiatu múku s práškom do pečiva. Cesto vylejeme na vymastený a vysypaný menší plech a upečieme. Z vychladnutého cesta formičkou povykrajujeme kolieska.

2. Parížsky krém: V mlieku alebo v smotane rozmiešame práškový a vanilkový cukor, pridáme kakao, za stáleho miešania necháme zovrieť a odstavíme. Do vychladnutej hmoty primiešame 2 žĺtky. V hlbšej miske vymiešame maslo, po troške pridáme vychladnutú čokoládovú hmotu, jemne premiešame. Zmes necháme na chladnom mieste stuhnúť. Pomocou vrecka s ozdobnou trubičkou nanesieme na upečené kolieska parížsky krém a vytvoríme špice. Opäť necháme na chladnom mieste stuhnúť

3. Čokoládová poleva: Nad parou rozpustíme tuk, pridáme cukor, kakao a polámanú čokoládu. Čokoládovú hmotu vymiešame a uvaríme hladkú polevu. Pomocou drevenej špajdle špice namočíme do mierne vychladnutej čokoládovej polevy. Necháme stuhnúť.

- o 0 o -