Choď na obsah Choď na menu
 


13.     Božské šľahačkové rezy

 

 Obrázok

Elektrická rúra:           180 °C
Teplovzdušná rúra:    160 °C
Čas pečenia:             15 – 17 minút

 

 

 

 

NA OZDOBENIE:

§ 6 kivi
§ 200 g jahôd
§ 750 ml smotany na šľahanie
§ 1 stužovadlo do šľahačky
§ čokoláda 

PRE CELÚ RODINU:

CESTO:

§  8 vajec
§  8 lyžíc kryštálového cukru
§  10 lyžíc polohrubej múky
§  1-2 lyžice kakaa


VANILKOVÝ KRÉM:

§   170 g Hery
§   80 g Zlatého klasu
§   500 ml mlieka
§   50 g kryštálového cukru
§   50 g vanilkového cukru
§   1-2 lyžice kakaa
§   rumová aróma


ORECHOVÝ KRÉM:

§   70 g mletých orechov
§   50 g práškového cukru
§   50 g vanilkového cukru
§   kôra z 1 citróna
§   mlieko
§   rumová aróma

 

POSTUP:

1. Vajcia vyšľaháme s cukrom dopenista, postupne pridáme múku a kakao. Cesto rozdelíme na dve polovice a upečieme z nich 2 pláty.

Vanilkový krém: Do polovice mlieka vsypeme kryštálový a vanilkový cukor, necháme zovrieť a pridáme Zlatý klas vymiešaný so zvyškom studeného mlieka. Za stáleho miešania uvaríme hladký hustý puding. Do vychladnutého potom vmiešame Heru a krém dochutíme rumovou arómou. Na jeden upečený plát cesta rozotrieme polovicu vanilkového krému. Do druhej polovice primiešame kakao.

2. Na krém rozložíme pokrájané jahody a na ne položíme druhý plát cesta.

Orechový krém: Orechy, cukor, rumovú arómu a citrónovú kôru premiešame a zmes sparíme takým množstvom vriaceho mlieka, aby vznikol roztierateľný krém. Vychladnutý krém natrieme na vrchné cesto. Naň navrstvíme vanilkovo-kakaový krém.

3. Navrch rozotrieme polovicu šľahačky (so stužovadlom), poukladáme pokrájané kivi a natrieme druhou časťou šľahačky. Rez ozdobíme postrúhanou čokoládou.

- o 0 o -

 

 

 


 

14.     Tortičky s ovocím

 

 Obrázok

Elektrická rúra:           180 °C
Teplovzdušná rúra:    160 °C
Plynová rúra:            stupeň 3
Čas pečenia:             20 minút 

4 PORCIE
§   150 g zemiakov
§   60 g hrubej múky
§   150 g práškového cukru
§   1 vanilínový cukor
§   70 g masla
§   4 vajcia
§   70 g orechov
§   50 g hrozienok
§   šľahačka
§   ľubovoľné ovocie
§   tuk na vymastenie formy
§   strúhanka na vysypanie formy

POSTUP:

1. Umyté zemiaky uvaríme v šupke, necháme vychladnúť, potom ich ošúpeme a prelisujeme.

2. Maslo vymiešame s práškovým a vanilínovým cukrom dopenista, pridáme žĺtky a dobre vyšľaháme. Primiešame pomleté orechy, prelisované zemiaky, umyté hrozienka a nakoniec zľahka zapracujeme tuhý sneh vyšľahaný z bielkov a múku.

3. Formu vymastíme tukom, vysypeme strúhankou, dáme do nej cesto a tortičky upečieme v rúre.

4. Vychladnuté upečené tortičky vyklopíme z formy. Jednotlivé porcie ozdobíme šľahačkou a ovocím.

- o 0 o -


 

 


 

15.     Kardinálov koláč

 Obrázok

 Elektrická rúra:          185 °C
Teplovzdušná rúra:    160 °C
Plynová rúra:           stupeň 3
Čas pečenia:            18 - 20 minút

PRE CELÚ RODINU

§   50 g polohrubej múky
§  1 lyžica kypriaceho prášku
§  10 vajec
§  290 g kryštálového cukru
§  1 vanilínový cukor
§  práškový cukor na posypanie

 

PLNKA:

§   500 ml smotany na šľahanie
§   1 stužovač šľahačky
§   4-5 lyžíc slivkového lekváru

 

POSTUP:

1.    Dve vajcia, 8 žĺtkov, 80 g kryštálového a 1 vanilínový cukor vyšľaháme do hustej peny. Potom jemne zapracujeme múku s kypriacim práškom.

2.    Z 8 bielkov a zo zvyšného cukru vyšľaháme tuhý sneh.

3.    Plech vyložíme papierom na pečenie a cukrárenským vreckom naň vedľa seba striedavo vytláčame pásy cesta a snehu. Plech vložíme do predhriatej rúry.

4.    Upečený vychladnutý plát rozrežeme na dve polovice. Jednu natrieme slivkovým lekvárom a šľahačkou vyšľahanou so stužovačom. Zakryjeme druhou polovicou plátu a posypeme práškovým cukrom.

- o 0 o -

 


 

16.     Pudingové rezy

 

Obrázok

Elektrická rúra:          180 °C
Teplovzdušná rúra:    170 °C
Plynová rúra:            stupeň 3
Čas pečenia:            15 - 20 minút 

PRE CELÚ RODINU

POTREBUJEME:

§   8 vajec
§   8 lyžíc kryštálového cukru
§   6 g kypriaceho prášku
§   2 vanilkové pudingy v prášku
§   2 malinové pudingy v prášku
§   čokoláda alebo grank ona ozdobenie

 

KRÉM:

§  500 ml mlieka
§  4 vajcia
§  4 lyžice hrubej múky
§  250 g masla
§  200 g práškového cukru
§  250 g kryštálového cukru

 

POSTUP:

1.    Bielky vyšľaháme s kryštálovým cukrom, pridáme kypriaci prášok, postupne žĺtky a všetko dobre vymiešame. Cesto rozdelíme na dve polovice. K jednej primiešame vanilkový puding, do druhej malinový. Cestá vylejeme na dva plechy vyložené papierom na pečenie a dáme piecť.

2.    Kým sa cestá pečú, pripravíme krém. V mlieku rozšľaháme žĺtky s múkou a uvaríme hustú kašu, ktorú necháme vychladnúť. Potom k nej pridáme maslo vymiešané s práškovým cukrom.

3.    Na vychladnutý upečený vanilkový plát natrieme krém, zakryjeme ho malinovým plátom, na ktorý opäť nanesieme krém.

4.    Nad parou vyšľaháme bielky s kryštálovým cukrom a sneh rozotrieme na krém. Ozdobíme postrúhanou čokoládou, prípadne grankom.

- o 0 o -