Choď na obsah Choď na menu
 


 

Šľahačková torta s broskyňami

 

 

Obrázok

 

 

 

 

 

 

 

Na čokoládové cesto:                                                                       
6 žĺtkov
180 g krupicového cukru
1 vanilkový cukor

6 bielkov
80 g hladkej múky
60 g škrobovej múčky
60 g kakaového prášku
prášok do pečiva

Na krém a ozdobu:
400 ml broskyňového pretlaku
100 g krupicového cukru
9 plátkov bielej želatíny
600 g smotany na šľahanie
2 vanilkové cukry
pražené mandľové lupienky
5 polovíc broskýň
nakrájaných na mesiačiky

Rúru predhrejeme na 180 stupňov Celzia. Žĺtky vymiešame s polovicou cukru a vanilkovým cukrom do penista. Z bielok ušľaháme mäkký, hebký sneh a postupne prisypávame zvyšný cukor. Šľaháme, kým sneh nie je taký tuhý a rez nožom zanechá na jeho povrchu viditeľnú stopu. Sneh navŕšime na žĺtkovú masu a zľahka do nej vmiešame.

Múku preosejeme so škrobovou múčkou, kakaovým práškom a práškom do pečiva a opatrne vmiešame do penovej hmoty. Dno tortovej formy vymastíme. Nalejeme do nej cesto, nahladko ho zarovnáme a na strednej koľajničke horúcej rúry pečieme 25 - 30 minút. Upečený čokoládový korpus vyberieme z rúry, necháme ho vo forme 10 minút vychladnúť a vyklopíme na kuchynskú mriežku. Necháme ho najlepšie cez noc odpočinúť, aby sa dal ľahšie rozrezať.

Studený korpus dva razy rozrežeme. Pomocou rôzne veľkých tanierov vykrojíme z jedného plátu kruh s priemerom asi 18 cm, z druhého s priemerom asi 22 cm. Tretí, najväčší plát dáme na tortový podnos a postavíme okolo neho tortový kruh. Broskyňový pretlak zmiešame s cukrom. Želatínu namočíme do studenej vody, potom rukami dobre vyžmýkame, rozpustíme vo vodnom kúpeli a vmiešame do pretlaku.

400 g smotany vyšľaháme s 1 vanilkovým cukrom na tuhú šľahačku a zľahka vmiešame do broskyňovo-želatínovej zmesi. 1/3 krému natrieme na piškótový plát a nahladko zarovnáme. Priložíme o niečo menší plát. Potrieme ho polovicou zvyšného krému a nahladko zarovnáme. Prikryjeme posledným plátom, natrieme naň zvyšný krém a zarovnáme. Odložíme na 2 - 3 hodiny do chladničky, aby torta stuhla.

 

 

 

                           Čokoládová torta

 

Obrázok

 

 

 

 

 

Na cesto: 

·  80 g hrubej múka
   50 g mletých lieskových orieškov + 30 g na ozdobenie
·  1/2 ČL kypriaceho prášku
·  2 PL (zarovnané) kakaa
·  6 vajec
·  140 g práškového cukru
·  2 ČL vanilínového cukru
·  papier na pečenie
·  70 g čučoriedkového džemu
·  marcipán na ozdobenie

Čokoládový krém:

·  125 g čokolády na varenie ·  60 g stuženého tuku ·  250 ml smotany na šľahanie ·  50 g kakaa·  70 g kryštálového cukru

Čokoládová poleva:

·  100 g čokolády na varenie ·  40 g stuženého tuku  

Postup:

1. Dno tortovej formy vyložíme pa­pie­rom na pečenie. V miske zmiešame preosiatu múku s kypriacim práš­­kom, pomle­té oriešky a preosiate kakao. V inej miske vyšľaháme do peny žĺtky s práškovým a vanilínovým cukrom. Pridáme pripravenú zmes suchých ingre­diencií a premiešame. Nakoniec zľahka vmiešame tuhý sneh z bielkov.

2. Cesto nalejeme do pripravenej tortovej formy, pečieme 10 minút pri teplote 175 °C, potom teplotu znížime na 160 °C a pečieme ešte 30 minút. Upečenú tortu dáme chladnúť na mriežku. Po miernom vychladnutí opatrne nožom oddelíme boky formy od tortového korpusu. Potom korpus opatrne prevrátime, odstránime pa­pier a necháme vychladnúť.

3. Medzitým si pripravíme čokoládový krém: Nad parou v horúcom vodnom kúpeli rozpustíme čokoládu s tukom, pridáme šľahačkovú smotanu, cukor zmiešaný s kakaom a za stáleho miešania zohre­jeme do horúca. Masu necháme vychladnúť a do druhého dňa ju dáme do chladu. Potom vyšľaháme na jemný krém.

4. Tortový korpus prekrojíme na tri pláty. Spodný plát natrieme čučoriedkovým džemom, priložíme stredný plát, natrieme ho 2/3 krému a priložíme vrchný plát. Boky a vrchnú časť korpusu natrieme zvyšným krémom. Boky torty posypeme mletými orieškami, vrch torty polejeme čokoládovou polevou a ozdobíme marcipánom.

Čokoládová poleva: V horúcom vodnom kúpeli rozpustíme čokoládu s tukom a dohladka vymiešame.