Choď na obsah Choď na menu
 


Sladké dezerty a múčniky

 

 

Parížsky šľahačkový zákusok

19.02.2008


pre celú rodinu

Obrázok

 

 

 

 

 

 

Potrebujeme:

Cesto:

  • 4 žĺtky
  • 300 g práškového cukru
  • 150 ml vody
  • 150 ml oleja
  • 200 g polohrubej múky
  • 1/2 balíčka prášku do pečiva
  • 1 PL kakaa
  • 4 bielky Krém:
  • 4 šľahačky
  • 3 čokolády
  • ríbezľový džem na potretie
  • kakao na posypanie

Postup:

1. Deň vopred si pripravíme krém. Uvaríme šľahačky s čokoládou, necháme ich vychladnúť a dáme na noc do chladničky. Na druhý deň vyšľáháme z chladnej hmoty jemný krém.

2. Jednotlivé suroviny na cesto spolu premiešame a na záver zľahka pridáme sneh vyšľahaný zo 4 bielkov. Pripravenú masu rovnomerne vylejeme na plech vystlaný papierom na pečenie. Dáme piecť do vopred vyhriatej rúry na 25 minút pri teplote 180 °C.

3. Upečený koláč potrieme ríbezľovým džemom a potom šľahačkovým krémom. Povrch zákuska ozdobíme preosiatym kakaom a dáme do chladu.

 


 

Tvarohový zázrak

19.02.2008

pre celú rodinu

Obrázok

 

 

 

 

 

Potrebujeme:

Tortový korpus:

  • 60 g polohrubej múky
  • 20 g maizeny
  • 1/2 ČL kypriaceho prášku
  • 2 vajcia
  • 100 g práškového cukru
  • 1 PL oleja
  • 2 PL vody papier na pečenie a tuk na vymastenie tortovej formy
  • šľahačku na ozdobenie
    Plnka:
  • 6 plátkov želatíny
  • 500 g jemného nízkotučného tvarohu
  • 350 g smotany na šľahanie
  • 200 g práškového cukru
  • 2 PL citrónovej šťavy
  • 1 ČL postrúhanej citrónovej kôry

Postup:

1. Dno tortovej formy vyložíme papierom na pečenie a okraje potrieme tukom. K 2 žĺtkom pridáme 2 PL vody a dobre premiešame. Potom pridáme cukor a vyšľaháme do peny. Nakoniec vmiešame olej. Do žĺtkovej peny pridávame striedavo preosiatu múku zmie­šanú s maizenou a kypriacim práškom, a tuhý sneh z bielkov; cesto opatrne premiešavame.

2. Cesto nalejeme do pripravenej formy a pečieme 15 minút pri teplote 180/160 °C. Tortový korpus po miernom vychladnutí vyložíme z formy a na kuchynskej mriežke necháme vychladnúť.

3. Zatiaľ si pripravíme plnku: Želatínu namočíme vo vode. Z napučanej želatíny zlejeme zvyšnú vodu a rozpustíme ju vo vodnom kúpeli. Smotanu vyšľaháme do tuha. Tvaroh vymiešame s cukrom, citrónovou šťavou a postrúhanou citrónovou kôrou. Pridáme želatínu, premiešame a potom zľahka vmiešame šľahačku.

4. Vychladnutý tortový korpus po obvode narežeme a pevnou niťou rozrežeme na dva pláty. Spodný plát dáme na podnos, priložíme obvodový kruh tortovej formy, ktorý vyložíme papierom na pečenie a nalejeme plnku. Keď začne plnka tuhnúť, zakryjeme ju vrchným plátom a dáme na 2 hodiny do chladničky. Potom uvoľníme kruh formy a tortu ozdobíme šľahačkou.

Koláč s kuriatkami

19.02.2008


Obrázok

 

 

 

 

 

Potrebujeme:

  • okrúhlu koláčovú formu s priemerom 32 cm
  • 150 g polohrubej múky
  • 150 g hrubej múky
  • 2 ČL kypriaceho prášku
  • 100 g práškového cukru
  • 2 ČL vanilínového cukru
  • 1 vajce
  • 120 g rastlinného tuku
  • 2 až 3 PL mlieka
  • 150 g slivkového lekváru
  • 50 g najemno posekaných orechov
  • tuk na vymastenie a polohrubú múku na vysypanie tortovej formy
  • práškový cukor na posypanie

Postup:

1. Preosiatu múku zmiešame s kypriacim práškom, práškovým a vanilínovým cukrom. Pridáme studený pokrájaný tuk, vajce rozmiešané v mlieku a vypracujeme hladké cesto, ktoré vložíme do mikroténového vrecka a dáme do chladu na hodinu odpočinúť.

2. Potom cesto rozdelíme na dve časti. Obe časti rozvaľkáme na veľkosť koláčovej formy. Jednu časť pomocou valčeka prenesieme do vymastenej a vysypanej formy, natrieme slivkovým lekvárom, posypeme orechmi a prikryjeme druhou časťou cesta, na ktorej sme vykrojili veľkonočné motívy. Pečieme 30 minút pri teplote 175 °C. Po vychladnutí posypeme práškovým cukrom a pokrájame.

 


 

Jarné kvety

19.02.2008


Obrázok

 

 

 

 

 

Potrebujeme:

  • 500 g hladkej múky
  • 370 g rastlinného tuku
  • 130 g práškového cukru
  • 1 vajce
  • 1 žĺtok
  • 2 ČL postrúhanej citrónovej kôry
  • 2 PL citrónovej šťavy
  • marhuľový džem
  • práškový cukor na posypanie

Postup:

1. Múku zmiešame s práškovým cukrom, pridáme studený pokrájaný tuk, vajce, žĺtok, citrónovú kôru a šťavu. Zo surovín vypracujeme hladké cesto, ktoré vložíme do mikroténového vrecka a dáme do chladu na dve hodiny odpočinúť.

2. Potom cesto rozvaľkáme na hrúbku asi 3 mm, vykrojíme kvety, v polovici z nich vykrojíme v strede otvor a uložíme na plech vystlaný papierom na pečenie. Vložíme do rúry a pečieme 8 až 10 minút pri teplote 180/160 °C. Vychladnuté kvety spojíme džemom a posypeme práškovým cukrom.

 


 

Veľkonočný mazanec

19.02.2008

pre 4 osoby

Obrázok

 

 

 

 

 

Potrebujeme:

  • 50 g hladkej múky
  • 120 g mletých mandlí
  • 150 g práškového cukru
  • 5 vajec
  • 2 ČL postrúhanej pomarančovej kôry
  • 2 PL pomarančovej šťavy
  • pomarančový džem
  • plátky z 2 až 3 pomarančov
  • papier na pečenie
  • šľahačku a posekané pistácie na ozdobenie

Pomarančový krém:

  • 100 ml pomarančového džúsu
  • šťava z jedného pomaranča
  • 100 g cukru
  • 2 ČL postrúhanej pomarančovej kôry
  • 2 žĺtky
  • 4 lístky želatíny
  • 250 ml šľahačkovej smotany

Postup:

1. Žĺtky vyšľaháme s cukrom do peny, pridáme pomarančovú kôru a šťavu, múku zmiešanú s mandľami a premiešame. Nakoniec zľahka vmiešame tuhý sneh z bielkov, cesto rozotrieme na plech na papier na pečenie a pečieme 15 minút pri teplote 180 °C. Pomarančový krém: Nad parou rozpustíme cukor v po­marančovom džúse zmiešanom s pomarančovou šťavou. Pridáme pomarančovú kôru, žĺtky a miešame, pokiaľ sa všetky suroviny dobre nespoja. Po miernom vy­chladnutí pridáme napučané lístky želatíny a keď hmota začne rôsolovatieť, pridáme vyšľahanú smotanu.

2. Po vychladnutí opatrne stiahneme papier, cesto prekrojíme napoly, polovicu natenko natrieme džemom a krémom, prikryjeme druhou polovicou a opäť natrieme natenko džemom.

3. Rezy necháme hodinu v chlad­ničke a potom pokrájame na koc­ky. Na každú kocku dáme tenký plátok pomaranča a ozdobíme šľahačkou a posekanými pistáciami.


 

Pomarančové tortičky

19.01.2008


6 porcií

Obrázok

 

 

 

 

 

Potrebujeme:

  • 200 g hladkej múky
  • 140 g rastlinného tuku
  • 70 g práškového cukru
  • 1 žĺtok
  • 1 ČL postrúhanej pomarančovej kôry
  • pomarančový džem
  • šľahačku a mesiačiky pomaranča na ozdobenie

Pomarančový rôsol:

  • 400 ml 100 % pomarančového džúsu
  • 100 ml vody
  • 70 g kryštálového cukru
  • 2 ČL želatíny (navŕšené)

Postup:

1. Múku zmiešame s cukrom, pridáme studený pokrájaný tuk, žĺtok, pomarančovú kôru a vypracujeme hladké cesto. Vložíme ho do mikroténového vrecka a necháme 2 hodiny odpočinúť.

2. Potom cesto rozvaľkáme na hrúbku 3 mm, pokrájame, vyložíme dno a boky formy a pečieme 12 minút pri teplote 180 °C.

3. Po miernom vychladnutí tortičky potrieme džemom, potom polejeme želatínou a necháme stuhnúť. Nakoniec ich ozdobíme šľahačkou a mesiačikmi pomaranča. 4. Pomarančový rôsol: Želatínu zalejeme vodou a necháme napučať. Potom ju v horúcom vodnom kúpeli rozpustíme – už nevaríme. Pridáme džús, v ktorej sme rozpustili cukor, a keď začne želatína tuhnúť, nalejeme ju na tortičky.

Náš tip: Pomarančový džem môžeme nahradiť marhuľovým džemom, ktorý prevaríme s postrúhanou pomarančovou kôrou alebo presladenou pomarančovou kôrou – oranžátom.


 

Tradičné šišky

19.01.2008

Obrázok

 

 

 

 

 

Potrebujeme:

  • 1 kg polohrubej múky
  • citrónovú kôru z polovice ciróna
  • 40 g droždia
  • trochu mlieka
  • 4 žĺtky
  • 80 g práškového cukru
  • 100 g masla
  • štipku soli
  • 2 PL rumu
  • 250 g marhuľového lekváru
  • vanilínový cukor na posypanie
  • masť, olej alebo stužený pokrmový tuk na vyprážanie

Postup:

1. Múku zohrejeme na teplom mieste, potom do nej postrúhame citrónovú kôru. Pridáme droždie rozmiešané vo vlažnom mlieku, žĺtky, cukor, roztopené maslo, soľ a rum. Prilejeme toľko vlažného mlieka, aby sme vareškou vypracovali vláčne cesto. Keď sa v ceste začínajú vytvárať bubliny a nelepí sa na nádobu ani na varešku, trocha ho posypeme múkou, prikryjeme čistou utierkou a necháme na teplom mieste vykysnúť.

2. Vykysnuté cesto na pomúčenej doske zľahka vyvaľkáme a z polovice cesta okrúh- lou formičkou povykrajujeme kolieska. Na druhej polovici cesta si najprv formičkou označíme ko­lieska, do stredu každého dáme kúsok lekváru, prikryjeme vykrojeným kolieskom, dookola prstom trocha stlačíme a opäť formičkou vykrojíme.

3. Lekvárom naplnené šišky zakryjeme obrúskom a necháme na teplom mieste nakysnúť. Vyprážame ich v horúcom tuku v dostatočne veľkej nádobe. Keď z jednej strany zružovejú, hneď ich obrátime a vypražíme aj z druhej strany. Hotové vyberieme, uložíme na čistý hodvábny papier alebo obrúsok, aby sa zbavili prebytočného tuku a posypeme vanilínovým cukrom.


 

Fánky

19.01.2008


8 porcií

Obrázok

 

 

 

 

 

Potrebujeme:

  • 300 až 320 g polohrubej múky
  • 4 žĺtky
  • 4 PL kyslej smotany
  • 120 g masla
  • 20 g práškového cukru
  • štipku soli
  • 2 PL rumu
  • olej na vyprážanie
  • práškový cukor
  • na posypanie

Postup:

1. Do preosiatej múky pridáme maslo, žĺtky, kyslú smotanu, práškový cukor, štipku soli a rum. Cesto dobre vymiesime.

2. Na pomúčenej doske cesto natenko vyvaľkáme, pokrájame na obdĺžniky a v strede prerežeme. Vložíme do rozpáleného oleja a z obidvoch strán vypražíme.

3. Vypražené fánky necháme odkvapkať na obrúsku a posypeme práškovým cukrom.

 


 

Dvojfarebné čokoládové guľky

16.12.2007

 Obrázok


Tmavé guľky

Potrebujeme:

·               100 ml smotany na šľahanie

·               100 g tmavej čokoládovej polevy

·               50 g čokolády na varenie

Biele guľky

Potrebujeme:

 

·               100 ml smotany na šľahanie

·               100 g bielej čokoládovej polevy

·               40 g bielej čokolády

·               2 ČL stužovača šľahačky

·               30 g pomletých orechov

·               30 až 50 g pomletých piškót

 

Na obaľovanie:

·                Postrúhaná čokoláda

·                kakao

·                podrvené pistácie

 

Postup:

1.        Tmavé guľky: čokoládovú polevu nad parou necháme rozpustiť. Prilejeme smotanu, pridáme nastrúhanú čokoládu na varenie. Za stáleho miešania na miernom plameni prevaríme. Odstavíme, necháme vychladnúť a odložíme do chladničky na 5 až 6 hodín. Potom dotuha vyšľaháme. Mokrými rukami formujeme z masy menšie guľky.

2.        Biele guľky: rozpustenú bielu čokoládu spolu so smotanou a s nastrúhanou bielou čokoládou prevaríme. Odstavíme, chladíme 5 až 6 hodín, pridáme stužovač šľahačky a vyšľaháme. Pridáme pomleté orechy s piškótami, vypracujeme tuhšie cesto, z ktorého tvarujeme guľky.

3.        Jednotlivé guľky obaľujeme v postrúhanej čokoláde, preosiatom kakau alebo v podrvených pistáciách.

 


 

Rumové bonbóny

16.12.2007Obrázok


Potrebujeme:

  • 100 g kryštálového cukru
  • 100 ml vody
  • 200 g piškótových omrviniek
  • 1 PL kakaa
  • 2 až 3 PL umu
  • 30 g nasucho opražených pšeničných klíčkov
  • 30 g mletých orieškov
  • 60 g rastlinného tuku
  • kandizované ovocie na ozdobenie

    Čokoládová poleva:
  • 100 g čokolády na varenie
  • 40 g stuženého tuku

Postup:

1. Z cukru a vody uvaríme sirup. Do vychladnutého sirupu pridáme piškótové omrvinky zmiešané s preosiatym kakaom, um, klíčky, oriešky, zmäknutý tuk a premiešame.
2. Z masy formujeme menšie guľky, necháme ich oschnúť a potom ich pomocou špáradla namočíme do čokoládovej polevy a ozdobíme presladeným ovocím.
Čokoládová poleva: V horúcom vodnom kúpeli rozpustíme čokoládu a tuk a do hladka vymiešame.