Choď na obsah Choď na menu
 


Viedenský zákusok

 
 Obrázok
Suroviny Cesto: 250 g práškového cukru, 4 vajcia, 1 vanilínový cukor
1,25 dl oleja, 1,25 dl mlieka, 300 g polohrubej múky
1/2 balíčka prášku do pečiva

Plnka: 1 l pomarančového džúsu
2 krémové prášky Zlatý klas
6 polievkových lyžíc cukru

Na ozdobu: 2,5 dl džúsu
5 dl smotany na šľahanie
2 stužovače šľahačky
2-3 balíčky dlhých piškót, čokoláda, rum
Pracovný postup
Vajcia, cukor a vanilínový cukor zmiešame. Pridáme olej, mlieko a múku s kypriacim práškom. Cesto rozotrieme na vymastený, pomúčený hlbší plech a upečieme. Krém uvaríme z džúsu, krémových práškov a cukru. Teplý krém vylejeme na vychladnuté cesto a dáme do chladu. Potom naň natrieme dotuha vyšľahané šľahačky so stužovačom. Piškóty namáčame v džúse s rumom a ukladáme ich tesne vedľa seba na šľahačku. Vrch ozdobíme roztopenou čokoládou. Rezy krájame pomedzi piškóty.

 

Jahodový zákusok

 

 Obrázok
Suroviny  200 g kryštálového cukru
1 dl oleja, 1 dl vody
1 kypriaci prášok, 4 vajcia
200 g polohrubej múky
Plnka: 3 Zlaté klasy
12 dl kompótových jahôd
2 vanilínové cukry
3 polievkové lyžice
kryštálového cukru
Na ozdobu
2 dl smotany na šľahanie
1 stužovač šľahačky



Pracovný postup

Celé vajcia vyšľaháme s kryštálovým cukrom. Pridáme olej, vodu, múku a kypriaci prášok. Premiešame, cesto dáme na vymastený a múkou vysypaný plech a vo vyhriatej rúre upečieme. Necháme vychladnúť. Polejeme plnkou, ktorú necháme stuhnúť. Potom na koláč rozotrieme vyšľahanú smotanu so stužovačom.
Plnka: Kompótové jahody spolu so šťavou rozmixujeme. V troche vody si rozmiešame Zlaté klasy. Do rozmixovanej masy pridáme Zlaté klasy, kryštálový cukor, vanilínový cukor a spolu uvaríme za stáleho miešania. Polovychladnutú plnku rovnomerne rozotrieme na vychladnuté cesto.

Jablkový rýchly koláč




ObrázokSuroviny
400 g hrubej múky (môže byť aj polohrubá múka)
400 g kryštálového cukru
600 g nastrúhaných jabĺk aj so šťavou
3 celé vajcia
1 lyžička mletej škorice
jeden a pol lyžičky sódy bikarbóny
2 dl oleja

Pracovný postup
Vymiešame vajcia s cukrom a olejom. Postupne pridávame múku premiešanú so sódou bikarbónou a jablká so škoricou. Spolu premiešame. Pripravené cesto vylejeme na vymastený a pomúčený plech. Pečieme vo vyhriatej rúre pri teplote 200 stupňov 20 až 30 minút. Koláč po upečení a vychladnutí potrieme marhuľovým lekvárom a posypeme strúhaným kokosom alebo pomletými orechmi.
 

 

Višňový zákusok




ObrázokSuroviny
Cesto:
piškóta zo 7 až 8 vajec
Plnka:
1 višňový kompót
150 g kryštálového cukru
3 Zlaté klasy, 7 bielkov
180 g kryštálového cukru
Na ozdobu
1 šľahačková smotana,1 stužovač šľahačky
strúhaná čokoláda
Pracovný postup
Urobíme piškótu zo 7 až 8 vajec. Upečenú piškótu vložíme po vychladnutí naspäť na plech. Naplníme krémom a necháme vychladnúť. Potom natrieme vyšľahanou smotanou so stužovačom.
Plnka:
Višne z 1 kompótu vykôstkujeme a pomelieme na mlynčeku. Šťavu z kompótu dolejeme do 7 dl vodou. Pridáme pomleté višne, 150 g cukru a dáme variť. Pridáme 3 Zlaté klasy rozmiešané s trochou šťavy a uvaríme hustú kašu. Keď zhustne, ešte do horúcej pridáme sneh z bielkov a 180 g cukru. Sneh pridávame postupne, pričom ho pomaly premiešavame varechou. Hotový krém vylejeme na piškótu. Na vychladnutý zákusok natrieme vyšľahanú šľahačku a posypeme strúhanou čokoládou.

Dezert Suzette  - marhuľový kompót


ObrázokSuroviny

7 vajec, šťava z 1/2 citróna
200 g jemného kryštálového cukru
180 g polohrubej múky
marhuľový lekvár
1 škatuľa detských piškót
150 g posekaných orechov
150 g hrozienok, 2 dl rumu
1 litrová konzerva marhuľového kompótu aj so šťavou
5 vajec, 200 g cukru, 300 g masla
Pracovný postup
Žĺtky vymiešame s kryštálovým cukrom dopenista. Pridáme citrónovú šťavu, vyšľahaný tuhý sneh z bielkov a po častiach polohrubú múku. Spolu zľahka premiešame. Cesto na vymastenom plechu  upečieme vo vyhriatej rúre. Po upečení a vychladnutí potrieme cesto marhuľovým lekvárom. Rovnomerne rozotrieme plnku, potrieme krémom a vrch koláča ozdobíme čokoládovou polevou.
Plnka: Konzervu marhuľového kompótu aj so šťavou zmiešame s detskými piškótami, posekanými orechmi, hrozienkami a rumom. Všetko spolu zmiešame a necháme v chladničke odležať.
Krém: Celé vajcia s cukrom šľaháme nad parou do zhustnutia. Po vychladnutí ich primiešame po lyžiciach do vymiešaného masla.

Marhuľový koláč  - želatína


ObrázokSuroviny
4 vajcia, 2 lyžice kakaa
2 lyžice hrubej múky
4 lyžice polohrubej múky 4 lyžice práškového cukru 1 lyžica oleja
1 lyžička prášku do pečiva
Na potretie: marhuľový džem
Plnka: 300 g tvarohu
2 dl smotany na šľahanie
1 vanilínový cukor, 10 g želatíny
3 lyžice kryštálového cukru scedené sterilizované marhule
Na potretie: kakaový prášok
3 dl smotany na šľahanie
1 stužovač šľahačky

Pracovný postup
Celé vajcia vyšľaháme s cukrom. Pridáme polohrubú múku, hrubú múku, olej, kakao a kypriaci prášok. Spolu premiešame. Cesto rozotrieme na plech pokrytý papierom na pečenie a vo vyhriatej rúre upečieme. Po upečení necháme vychladnúť a potrieme ho lekvárom. Na cesto uložíme marhule, zalejeme ich plnkou a odložíme stuhnúť na chladné miesto. Po stuhnutí koláč potrieme vyšľahanou smotanou. Plnka: Tvaroh zmiešame s vyšľahanou smotanou, vanilínovým cukrom a s kryštálovým cukrom. Pridáme napučanú želatínu a spolu premiešame.
 

 

Jablkový koláč s polevou


ObrázokSuroviny
Cesto
4 vajcia
100 g pomletých orechov 100 g pomletého maku 100 g polohrubej múky 1/2 vrecka kypriaceho prášku do pečiva
700 g postrúhaných jabĺk 200 g práškového cukru
Poleva
100 g čokolády
80 g masla

Pracovný postup
Žĺtky vymiešame s cukrom. Z bielkov vyšľaháme tuhý sneh. Do misky dáme vymiešané žĺtky, pomletý mak, pomleté orechy, múku zmiešanú s kypriacim práškom, nastrúhané jablká a tuhý sneh z bielkov. Spolu premiešame. Pripravené cesto dáme na vymastený a múkou vysypaný plech a upečieme vo vyhriatej rúre. Po vychladnutí ho polejeme čokoládovou polevou, nakrájame na kúsky a ozdobíme.
 

Prekladané jablkové rezy


 Obrázok
Suroviny Cesto; 5 vajec, 10 PL práškového cukru, 10 PL polohrubej múky, 1,5 dl oleja, 1,5 dl mlieka, 1 kypriaci prášok do pečiva.

Plnka; 1 kg jabĺk, 250 g smetolu, 1 vanilínový cukor, 
200 g práškového cukru, 1 PL tuzem. umu, 5 dl mlieka, 5 PL hladkej múky, okrúhle piškóty, káva
Na ozdobu; čokoláda.

 

 
Pracovný postup; žĺtky vymiešame s cukrom, pridáme olej, mlieko, prášok do pečiva s múkou a tuhý sneh z bielkov. Plech vyložíme naolejovaným alobalom. Navrstvíme naň na kolieska pokrájané jablká a na ne rozotrieme cesto. Pečieme asi 30-35 minút. Vyberieme a ešte za tepla preklopíme na druhý plech tak, aby jablká boli navrchu. Stiahneme alobal a necháme vychladnúť. Natrieme plnkou a na ňu poukladáme okrúhle piškóty namáčané v uvarenej káve s umom. Na piškóty natrieme druhú polovicu plnky, vrch ozdobíme postrúhanou čokoládou. Plnka: Mlieko uvaríme s múkou na hladkú kašu. Smetol vymiešame s cukrom a s vanilínovým cukrom. Po vychladnutí obe dve hmoty spojíme a plnku rozdelíme na dve časti.

 

 Štrúdľa nadivoko


 Obrázok
Suroviny; 5 + 5 rožkov, na dolný a horný diel strúhané jablká, 7 dl (ak sú zavárané), 
škorica, cukor, 5 bielkov, olej.

Pracovný postup; na vymastený plech naukladáme 5 rožkov nakrájaných na kolieska. Navrch dáme jablká s cukrom a so škoricou. Na tieto prísady uložíme zvyšných 5 rožkov nakrájaných na kolieska. Z bielkov ušľaháme tuhý sneh, ktorý rozotrieme navrch štrúdle. Všetko dáme zapiecť na 20 minút.
 

 
Ovocné rezy

 ObrázokSuroviny
Cesto: 5 vajec, 5 lyžíc práškového cukru
5 lyžíc polohrubej múky
Plnka: 200 g rozpustenej bielej polevy
500 g tvarohu, 100 g práškového cukru
800 g sterilizovaných broskýň, 9 dl mlieka, 2 Zlaté klasy 4 lyžice kryštálového cukru, 2 vanilínové cukry
Na ozdobu: 3 dl smotany na šľahanie, kakao
stužovač šľahačky


 

Pracovný postup

Žĺtky vymiešame s cukrom. Pridáme múku a z bielkov vyšľahaný tuhý sneh. Spolu zľahka premiešame. Cesto upečieme vo vyhriatej rúre na vymastenom a múkou vysypanom plechu. Po vychladnutí ho potrieme lekvárom a rozložíme naň pokrájané broskyne. Potrieme plnkou a odložíme na chladné miesto. Na polevu natrieme vyšľahanú smotanu s kakaom a so stužovačom šľahačky.
Plnka: Z mlieka, kryštálového cukru a zo Zlatého klasu uvaríme hustý puding a necháme ho dobre vychladnúť. Tvaroh vymiešame s práškovým cukrom a s rozpustenou bielou polevou. Potom pridáme vychladnutý puding a spolu premiešame.
 

Zákusok z džúsu


 
ObrázokSuroviny
medové pláty (môžu byť aj kúpené v obchode)
3 Zlaté klasy
1,5 l pomarančového
džúsu
9 lyžíc kryštálového cukru
piškóty
sterilizovaný ananás
3 práškové šľahačky
Pracovný postup
Pripravíme plnku z troch Zlatých klasov, 1,5 litra pomarančového džúsu a 9 lyžíc kryštálového cukru. Na medový plát vylejeme polovicu masy a poukladáme naň piškóty a ananás. Na všetko vylejeme druhú polovicu masy a necháme vychladnúť. Po vychladnutí natrieme vyšľahanou šľahačkou.

 

Jogurtové kocky - želatína


ObrázokSuroviny
Cesto: 6 vajec, 180 g masla 150 g práškového cukru
300 g polohrubej múky
3 lyžice mlieka
3 lyžice oleja, 4 lyžice kakaa
Plnka: 20 g Zlatého klasu
300 g sterilizovaných
mandarínok, 10 g želatíny
600 g marhuľového jogurtu 2 dl vyšľahanej
sladkej smotany
2 dl kompótovej šťavy

Pracovný postup
Žĺtky, maslo a cukor spolu vymiešame. Pridáme kakao, mlieko, olej, múku a z bielkov vyšľahaný tuhý sneh. Spolu premiešame. Cesto upečieme na vymastenom a múkou vysypanom plechu. Po vychladnutí ho pokvapkáme ovocnou šťavou a dáme naň plnku. Odložíme na chladné miesto stuhnúť a potom ho nakrájame na kocky.
Plnka
Z kompótovej šťavy a zo Zlatého klasu uvaríme hustý puding, ktorý necháme vychladnúť. Potom doň pridáme vyšľahanú smotanu a premiešame. Pridáme napučanú želatínu, jogurt a scedené mandarínky. Spolu premiešame.

 

Moravské vlny


Obrázok Suroviny
Cesto: 1 dl mlieka, 6 žĺtkov
250 g práškového cukru
1 kypriaci prášok do pečiva 250 g polohrubej múky
sneh z bielkov, 250 g Ramy
2 lyžice kakaa, marhule
Plnka: 2 dl mlieka, cukor
2 lyžice hladkej múky
3 žĺtky, 1 malé maslo

Pracovný postup
Žĺtky vymiešame s práškovým cukrom a Ramou. Pridáme mlieko, kypriaci prášok, múku a tuhý sneh z bielkov. Spolu premiešame. Cesto rozdelíme na dve časti. Do jednej časti pridáme kakao. Biele cesto dáme na plech a naň položíme tmavé cesto. Na to poukladáme marhule, otočené spodkom šupky. Šupku obalíme do hrubej múky, aby ovocie nekleslo na dno. Vložíme do vyhriatej rúry upiecť. Po vychladnutí natrieme na koláč plnku a ozdobíme čokoládou. Plnka: Mlieko, cukor, hladkú múku a žĺtky spolu varíme na slabom ohni. Po uvarení necháme vychladnúť. Pridáme maslo a spolu vymiešame.

 

Dunajské vlny

 
ObrázokSuroviny

200 g masla, 3 lyžice kakaa
200 g práškového cukru, 5 vajec
2 polievkové lyžice rumu
300 g polohrubej múky
2 čajové lyžičky kypriaceho prášku do pečiva
680 g vykôstkovaných višní
Krém: 1 vanilkový pudingový prášok, 5 dl mlieka, 40 g cukru 125 g masla
Poleva: 75 g tmavej čokolády
60 g masla


Pracovný postup
Maslo vymiešame s práškovým cukrom dopenista. Pri stálom šľahaní po jednom pridávame celé vajcia a 1 polievkovú lyžicu rumu. Potom pridáme múku zmiešanú s kypriacim práškom. Spolu premiešame. Polovicu cesta natrieme na maslom vymastený plech. Do druhej polovice pridáme kakao a ďalšiu lyžicu rumu. Premiešame a natrieme na svetlé cesto. Vykôstkované višne rozdelíme na cesto a zľahka pritlačíme. Cesto vložíme do vyhriatej rúry a pečieme asi 20 až 30 minút. Na vychladnuté cesto rozotrieme krém a koláč odložíme do chladničky stuhnúť. Po stuhnutí ho polejeme polevou.
Krém: Pudingový prášok rozmiešame v mlieku. Za stáleho miešania uvaríme puding, necháme ho vychladnúť. Zmäknuté maslo vymiešame s cukrom a po lyžiciach pridávame do vychladnutého pudingu.
Poleva: Na miernom ohni roztopíme maslo s čokoládou. Pri stálom miešaní vymiešame dohladka. Necháme krátko vychladnúť a natrieme na vychladnutý krém.

Tvarohové kúsky - marhule


 Obrázok
Suroviny 400 g tvarohu
20 g želatíny
2 vanilínové cukry
150 g masla
150 g práškového cukru

okrúhle piškóty
scedené sterilizované
marhule
kompótová šťava
Poleva: rozpustená čokoláda
maslo


 

Pracovný postup
Maslo vymiešame s práškovým cukrom. Potom doň pridáme tvaroh, vanilínový cukor, želatínu pripravenú podľa návodu a spolu premiešame. Formu vystelieme potravinárskou fóliou. Striedavo do nej dávame časť plnky, piškóty namočené do kompótovej šťavy a scedené marhule. Naplnenú formu odložíme do chladničky stuhnúť. Potom masu z formy vyklopíme, odstránime fóliu a polejeme čokoládovou polevou.


 

Misa rezy tvarohové


ObrázokSuroviny
Cesto: 6 žĺtkov, 2 dl oleja
6 lyžíc práškového cukru
5 lyžíc polohrubej múky
1/2 prášku do pečiva
sneh zo 6 bielkov
tuk na vymastenie
múka na vysypanie plechu
Plnka: 250 g masla
250 g práškového cukru
750 g jemného tvarohu
Poleva: 1 čokoláda na varenie, 120 g 100 % tuku
1 lyžica práškového cukru
2 lyžice kakaa
1 lyžica oleja
Rozpustiť v horúcom vodnom kúpeli. Chladnú čokoládovú polevu vyliať na tvarohovú masu a rozotrieť po povrchu.


Pracovný postup
Žĺtky vymiešame s cukrom. Pridáme múku s kypriacim práškom, olej, tuhý sneh z bielkov a spolu premiešame. Cesto dáme na vymastený, múkou vysypaný plech a vo vyhriatej rúre upečieme. Na vychladnuté cesto natrieme pripravenú plnku a polejeme ju chladnou čokoládovou polevou. Naplnený koláč necháme chladiť v chladničke.

Tvarohové rezy

 

ObrázokSuroviny
Cesto: 250 g krupicovej múky, 150 g masla, 1 vajce
100 g práškového cukru,1/2 prášku do pečiva
80 g pomletých orechov
Všetko spolu vymiešame a rozotrieme na vymastený a múkou vysypaný plech.

Plnka: 400 g tvarohu (nemusí byť lisovaný),150 g práškového cukru, 1 vanilínový cukor, 1 kyslá pochúťková smotana
1 žĺtok (do plnky môžeme pridať 4 polievkové lyžice kokosovej múčky)
Všetko spolu zmiešame a plnku rovnomerne nalejeme na trené cesto.

Piškótové cesto:

3 žĺtky, 3 polievkové lyžice práškového cukru
3 lyžice polohrubej múky, sneh zo 4 bielkov
1/2 balíčka prášku do pečiva
Žĺtky vymiešame spolu s cukrom. Pridáme tuhý sneh z bielkov, múku a kypriaci prášok. Zľahka premiešame a cesto rozotrieme na tvarohovú plnku. Pečieme vo vyhriatej rúre pri teplote 180 stupňov asi 25 minút. Piškótové cesto by malo mať zlatistú farbu.