Choď na obsah Choď na menu
 


RECEPTY – mäso – bravčové

 

Bravčové mäso na ázijský spôsob

40 dkg bravčového mäsa, 10 dkg hráškových strukov, 10 dkg mrkvy, zázvor, mladá Cibulka, čierne hríby, 1 MAGGI Tekuté omáčky - Čínska omáčka, olej, sójové klíčky

Mäso nakrájame na rezance, pridáme 2 PL oleja a premiešame. Na veľkej panvici prudko opečieme mäso a pridáme najemno nakrájaný čerstvý zázvor. Pridáme očistenú zeleninu nakrájanú na plátky, spoločne orestujeme a zalejeme MAGGI Čínskou omáčkou. Spolu prevaríme a ihneď podávame s ryžou.

 

Mexický kotlík

4 plátky bravčového mäsa, 1 červená paprika, 1 zelená paprika, 1 pohár MAGGI Tekuté omáčky - Mexická omáčka, 2 PL oleja, MAGGI Harmónia Chuti, 1 stredne veľký zemiak, 1 cibuľa

Bravčové mäso , nakrájame na rezance, pokvapkáme olejom a necháme krátko odpočinúť.
Odpočinuté mäso prudko orestujeme, pridáme nahrubo nakrájanú cibuľu, na väčšie kocky nakrájaný zemiak a pod pokrievkou na miernom ohni dusíme asi 10 minút.
K mäsu pridáme MAGGI Mexickú omáčku, dochutíme MAGGI Harmóniou Chuti a podľa potreby priostríme chilli korením.

 

Liptovské ruže

2 bravčové rezne | 2 plátky tvrdého syra | 2 červené papriky | 2 natvrdo uvarené vajcia | olej | 1.5 lyžičky MAGGI Harmónie Chuti | soľ

Rezne naklepeme, posypeme MAGGI Harmóniou Chuti. Na každý rezeň položíme plátok syra. Papriku zbavíme jadrovníka, vložíme do nej vajce uvarené natvrdo. Takto pripravenú papriku položíme na rezeň. Rezeň zviažeme do takzvaného mešca, vrch riadne uviažeme. Posolíme.

Prudko opečieme na oleji z každej strany. Podlejeme vodou, pridáme MAGGI Harmóniu Chuti a dáme zapiecť do rúry na 40 minút.

Upečené mešce, zbavíme nitiek, narežeme vrch do polovice. Vytvorí sa nám krásna farebná ruža. Vajíčko v strede prizdobíme petržlenovou vňaťou

Diabolská zmes

200 g bravčového mäsa | 1 vajce | 1 štipka soli | mleté čierne korenie | trochu mletej červenej papriky | mletá rasca | štipľavá červená paprika | worchesterova omáčka | 1 lyžička horčice | kečup | kari korenie | MAGGI Harmónia Chuti | olej

Z mäsa nakrájame rezne, vyklepeme. Do vyšľahaného vajca dáme postupne všetky ostatné prísady aj s olejom. Rezne naložíme do pripravenej marinády. Marinujeme aspoň 24 hodín. Rezne vyprážame na oleji.

Zapekané bravčové rezne

4 rezne zo stehna | 1 vajce | 2 l mlieka | 3 lyžice hladkej múky | 100 g strúhanky | olej | soľ | mleté čierne korenie | MAGGI Harmónia Chuti | 75 g postrúhaného syra | 1 rajčina pokrájaná na kolieska

Rezne naklepeme, posolíme, okoreníme, ochutíme MAGGI Harmóniou Chuti, obalíme v hladkej múke,

vo vajíčku rozšľahanom s mliekom a nakoniec v strúhanke. Rezne poukladáme do pekáča, potrieme olejom a dáme piecť do rozohriatej rúry na 20-30 min. Rezne vyberieme z rúry, na každý dáme postrúhaný syr a koliečko rajčiny. Dáme ešte zapiecť, pokiaľ sa nám syr neroztečie.

Zemiaky na šľahačke s kotletami

4 kotlety | 1 kg zemiakov | 1 štipka Maggi Harmónie Chuti | 1 balenie smotany alebo šľahačky

Kotlety alebo krkovičku naklepeme, pridáme MAGGI Harmóniu Chuti a dáme do rohov na pekáč s vyšším okrajom.
Zemiaky olúpeme a nakrájame na plátky a rovnomerne rozložíme na pekáč. Pokiaľ sa dá nie na mäso, ale okolo (pokiaľ to je nevyhnutetné, tak i na mäso).
Jemne zemiaky osolíme a zalejeme šľahačkou alebo smotanou. Dáme do rúry a pečieme tak asi 1,5 hodiny pri 220°C.
Mäso kontrolujeme, aby sa nepripálilo a kto má rád opečené zemiaky i mäso, tak počas pečenia obracia ako mäso, tak zemiaky.
Potom polejeme šľahačkou alebo smotanou, alebo nakrájame na kolieska cibuľu a vložíme na zemiaky a potom pridáme smotanu alebo šľahačku.

Rezne v alobale

4 bravčové rezne | 1 balenie plátkového syra | 8 plátkov šunky a anglickej slaniny | soľ, korenie | plnotučná horčica | paprika, cibuľa, paradajka | maslo

Rezne naklepeme, posolíme, okoreníme a pomažeme horčicou.
Navrch rezňa položíme plátok syra a zabalíme v šunke a v slanine.
Rezeň dáme na maslom vymazaný alobal.
Pridáme plátok cibule, papriky a paradajky a dobre zabalíme (pozor, aby nevytiekla šťava).
Rezne preložíme na plech a pečieme 3/4 až 1 hodinu.

Mäso "Ala Serena"

4 rezne z bravčového mäsa | 3 vajcia | 3 lyžice oleja | 3 lyžice horčice | 1 lyžica MAGGI Harmónie Chuti | 3 strúčiky cesnaku | mleté čierne korenie | soľ

Rezne vyklepeme. Cesnak pokrájame nadrobno. Všetky ingrediencie okrem mäsa dobre premiešame / môžeme pomixovať/. Do takto pripravenej marinády vložíme plátky mäsa a necháme celú noc marinovať. Pripravené mäso na druhý deň vypražíme na horúcom oleji.

Hrbaté mäso

60 dkg bravčového mäsa | soľ | korenie | rohlíky | 2 dcl mlieka | vajce | 20 dkg šunky | 20 dkg šampiňónov | majoránka | 1 syr | cibuľka

Bravčové mäso, asi 50-60 dekagramov nakrájame na rezne, naklepeme, nasolíme a opečieme z oboch strán. Naukladáme na plech. PLNKA: nakrájať 2 rožky, zaliať s 2 dcl mlieka + vajcia, 15-20 dg šunkovej salámy, majoránka, čierne korenie, 15-20 dg šampiónov podusených na cibuľke, všetko spolu pomiešať, navrstviť na mäso, postrúhať syr a dať zapiecť asi na 20 minút.

Medajlónky s penou zo syru Niva

600 g bravčovej panenky | MAGGI Harmónia Chuti | soľ | mleté čierne korenie | 2 lyžice oleja | 2 lyžice masla | 120 g Nivy | 2 väčšie paradajky | 1/2 lyžice provensálskeho korenia | 100 g šalotky | 200 ml vína | 1 lyžica cukru | 2 klinčeky

Mäso nakrájame na medajlónky, ochutíme MAGGI Harmóniou Chuti, soľou, posypeme mletým čiernym korením a necháme 5 min. odležať. Medzitým si vyšľaháme maslo so syrom do peny. Dáme do chladu. Medajlóny opečieme z obidvoch strán 3 min. Paradajky nakrájame na hrubšie plátky, posypeme provensálskym korením a krátko opečieme po oboch stranách. Červené víno dochutíme klinčekom, cukrom. Necháme variť, pridáme šalotku a varíme 8 minút.
Opečené plátky paradajok dáme na tanier, na vrch uložíme medajlón a postriekame nivovou penou. Podávame s opekanými zemiakmi a červeným vínom zo šalotkou.

Pivovarská

6 rezňov z bravčového stehna | 1 cibuľa | 2 lyžice horčice | 2 papriky | 20 dkg šunkovej salámy | 2 lyžice kečupu | 1 lyžička soli | 1 lyžička čierneho korenia | 6 plátkov syra

Naklepeme rezne, ktoré poukladáme na olejom vymastený plech. Mäso na pekáči osolíme, okoreníme a potrieme horčicou.
K mäsu pridáme kolieska salámy, na kolieska nakrájanú cibuľu, na silnejšie pásiky nakrájanú papriku, pokvapkáme kečupom a dáme piecť asi na 40 minút.
Potom na zmes položíme plátky syra, môže byť aj nastrúhaný a dáme zapiecť na 10 minút.

Vianočná živánska

1 kg bravčového karé | 1 pikantná klobáska | 200 g údenej slaniny | 1 fľaša piva | čierne korenie | Maggi Harmónia chuti | 2 cibule | 3 strúčiky cesnaku | 1 MAGGI Zlatý slepačí bujón

Karé nakrájame na plátky, vyklepeme, okoreníme, ocesnakujeme a ochutíme Harmóniou chuti. Potom v zapekacej miske prekladáme rezne, na ktoré ukladáme plátok slaninky, koliesko cibule a kolieska klobásy. Takto pokračujeme, kým nespotrebujeme všetky suroviny. Podlejeme pivom a Zlatým slepačím bujónom. Prikryté dusíme asi 1 hodinu, podávame so zemiakmi.

Bravčové mäso po čínsky

800 g bravčového mäsa zo stehna | 400 g póru | 80 g olúpaných mandlí | 8 lyžíc vína | 5 lyžíc sójovej omáčky | 1 lyžička maizeny | trošku cukru a rozotretý cesnak | 3 lyžice olej | soľ

Umyté mäso pokrájame priečne cez vlákna na malé rezance. Očistený pór rozrežeme na štvorcentimetrové kúsky a potom na pásiky široké asi 5 mm. Mandle pokrájame na tenké rezančeky a opražíme na sucho., Zvlášť v nádobe zmiešame víno, sójovú omáčku, maizenu, cukor a rozotretý cesnak. Pripravené mäso prudko opečieme na rozpálenom oleji, pridáme pór a krátko podusíme. Nakoniec primiešame pripravenú omáčku a 1 minútu spolu povaríme. Pred podávaním mäso posypeme mandľami. Vhodnou prílohou je varená alebo dusená ryža.

 

Poľské rezne

1 kg karé bez kosti | 5 vajec | strúhanka | Marináda: | 1 lyžička soli | 1 lyžička vegety | 1 lyžička čierneho mletého korenia | 1 lyžička papriky | 1 lyžica kečupu, horčice, worčestra | 1/2 l vody | 2 dcl oleja

Bravčové rezne naklepať. Obaliť najprv v strúhanke a potom vo vajci. Narýchlo opiecť z oboch strán. Poukladať na plech a zaliať marinádou. Piecť asi 40 až 60 minút.

Ragú so žemľovými knedličkami

120 g chudého bravčového alebo teľacieho mäsa | 120 g miešanej zeleniny (mrkva, zeler,hrášok, karfiol,...) | strúhaný muškátový oriešok | 1 cl mlieka | 20 dkg hladkej múky | 30 dkg masla | voda | soľ | zelená petržlenová vňať | Knedličky: | žemľa | zelená petržlenová vňať | mleté čierne korenie | voda | soľ | 10 g masla | pol vajca | 10 g strúhanky

Umyté mäso pokrájame na drobné kúsky, vložíme do vriacej osolenej vody au varíme. Neskoršie pridáme na menšie kúsky pokrájanú očistenú koreňovú zeleninu. Z masla a múky pripravíme svetlú zápražku, zalejeme ju mliekom a pridáme k uvarenému mäsu a zelenine. Do polievky zavaríme žemľové knedličky, necháme ich povariť, pridáme na špičku noža postrúhaného muškátového orieška a posekanú petržlenovú vňať. Knedličky: žemľu namočíme do vody, vytlačíme, pridáme rozpustené maslo, vajce, soľ, posekanú petržlenovú vňať a strúhanku. Všetko spolu premiešame a z masy formujeme malé knedličky.

 

 

Kapusta s mäsovými guľkami

600 g kyslej kapusty | mleté čierne korenie | soľ | surový zemiak | Mäsové guľky: | 50 g tuku | cibuľa | mleté čierne korenie | vajcia | soľ | rajčiakový pretlak | 2 dcl smotany | 2 lyžice hladkej múky | 200 g ryže | 500 g bravčového mäsa z pliecka

Do vody dáme variť kyslú kapustu, pridáme mleté čierne korenie, soľ, podľa potreby a očistený postrúhaný zemiak. Medzitým si pripravíme mäsové guľky. Mäso zomelieme, pridáme uvarenú ryžu, tuk, nadrobno posekanú cibuľu, mleté čierne korenie, vajcia a soľ. Prísady zmiešame a formujeme guľky, ktoré dáme do vriacej kapusty a povaríme.

Pred dovarením pridáme do kapusty rajčiakový pretlak, smotanu rozhabarkovanú s múkou a necháme prevariť.

 

Bravčové medailóniky s cesnakovou omáčkou

600 g bravčových kotliet | 100 g oleja | 80 g cesnaku | 200 g smotany | 2 lyžice brandy | 50 g masla |

1 kocka MAGGI Šťava k bravčovému mäsu | petržlenová vňať | pažitka | biele korenie | soľ

Bravčové kotlety vykostíme a zbavíme blán a tuku, umyté plátky mäsa potrieme ľahko cesnakom, sladkou paprikou, posypeme bielym korením, zalejeme olejom a necháme chvíľku odpočinúť.
Plátky mäsa pozvoľna opekáme na železnej panvičke z obidvoch strán. Opečené plátky vyberieme

a dáme na panvičku rozohriať maslo, pridáme cesnak nakrájaný na plátky, ľahko dusíme a zalejeme smotanou. Pridáme nasekanú petržlenovú vňať a pažítku, brandy, rozmrvíme 1 kocku MAGGI Šťava

k bravčovému mäsu a krátko povaríme. Pokiaľ je omáčka príliš hustá, zriedime ju vodou.

 

 

Koložvárska kapusta

600 g bravčového pliecka | 100 g cibule | 40 g masti | mletá červená paprika | soľ | mleté čierne korenie | 600 g kyslej kapusty | 250 g ryže | 200 g vareného údeného bôčika | 250 g klobásy | 3 dcl kyslej smotany.

Bravčové pliecko opláchneme a pokrájame na kocky. Cibuľu nadrobno pokrájame a opražíme na masti. Pridáme papriku, pokrájané mäso, osolíme a okoreníme. Za občasného podlievania horúcou vodou udusíme do mäkka. Kyslú kapustu udusíme vo vlastnej šťave. Ryžu zvlášť uvaríme alebo udusíme obvyklým spôsobom. Ohňozdornú nádobu vyložíme kapustnými listami alebo vymastíme a naplníme vrstvou kyslej kapusty. Na kyslú kapustu dáme vrstvu ryže a uduseného mäsa.

Pridáme časť pokrájaného bôčika a kolieska klobásy. Postup opakujeme do spotrebovania všetkých pripravených potravín. Povrch pokryjeme kyslou kapustou a zalejeme smotanou. Popicháme vidličkou, aby sa smotana dostala aj do nižších vrstiev. Povrch môžeme pokryť sparenými kapustnými listami a dáme do rúry piecť asi na 45 minút.

 

 

Čína

500 g bravčového mäsa | 1 vajce | 1 lyžička solamylu | 1 lyžica horčica | 1 lyžička worcesteru | 1 lyžička sójová omáčka | 3 lyžice oleja | 1 čerstvá paprika | 1 cibuĺa alebo pór | 1 vajce | 3 lyžice oleja | 1 lyžica horčica | 1 lyžička MAGGI Harmónia Chuti | 1 lyžička worcesteru | 1 lyžička sójová omáčka | soľ | korenie

Mäso nakrájame na drobné kúsky a zalejeme zmesou - 1 vajce, 3 lyžice oleja, 1 lyžica horčice, 1 lyžička solamylu, 1 lyžička worcesteru, 1 lyžička sójovej omáčky. Pridáme nadrobno nakrájanú cibuľu alebo pór, poprípade aj papriku. Osolíme a okoreníme, dochutíme koreniacou zmesou MAGGI Harmónia Chuti. Dobre premiešame. Necháme deň v chladničke.

Druhý deň na rozpálenom oleji vypražíme.

 

 

Lesnícka krkovička na grile

4 plátky krkovičky | olej | 2 lyžičky korenia Mix Gril | 1 lyžička bazalky | 4 strúčiky cesnaku | 2 lyžice horčice | 1 lyžica sójovej omáčky | 1 lyžica worcesteru | soľ | 1 kocka MAGGI Bylinky cesnak a petržlen | 1 uhorka | 1 cibuľa | 1 paprika | 1 MAGGI Harmónia Chuti | 1 kocka MAGGI Bylinky bazalka a tymián | vínny ocot | balkánsky syr | olivový olej

Krkovičku naklepeme. Do misky vlejeme olej, pridáme v oleji rozpustené kocky MAGGI Bylinky cesnak a petržlen i bazalka a tymián, grilovacie korenie, bazalku, cesnak, horčicu, sójovú omáčku a worcester. Všetko dobre rozmixujeme, kým sa nám vytvorí marináda. Do misky nalejeme trochu marinády, na ňu položíme plátok krkovičky, opäť marinádu a krkovičku. Nakoniec všetko zalejeme marinádou. Necháme odstáť v chladničke aspoň dve hodiny.
Potom pripravujeme na grile alebo na panvici.

Zapekané zemiakové halušky s mäsom

1 kg zemiakov | 300 g hladkej múky | soľ | 200 g syr Eidam | 150 g oravskej slaniny | 8 rezňov /karé alebo krkovičla/ | MAGGI Harmónia Chuti | 1 cesnak | 3 lyžice kyslej pochuťkovej smotany | 1 olej

Očistené zemiaky nastrúhame, pridáme soľ, trochu MAGGI Harmónie Chuti a hladkú múku. Všetko dobre zmiešame, aby sa cesto oddeľovalo od misky. Do vriacej vody cesto prepasírujeme cez sito na halušky. Keď halušky vyplávajú na povrch, scedíme a opláchneme vlažnou vodou. Halušky zmiešame s 3 PL kyslej smotany a 50 g nastrúhaného syra a dáme ich do mierne vymasteného plechu.
Nakrájané mäso osolíme, pridáme trochu MAGGI Harmónie Chuti, potrieme cesnakom, mierne obalíme v hladkej múke. Na oleji mäso prudko opražíme z obidvoch strán asi 5 minút a uložíme na halušky. Na rezance nakrájanú oravskú slaninu opražíme a dáme na mäso. Pečieme 15 minút pri teplote 200°C. Pridáme 150 g nastrúhaného syra a necháme zapiecť. Ako prílohu podávame uhorku alebo hlávkový šalát.

 

Bravčové kapsy s kyslou kapustou

4-6 hrubších rezňov s karé, 1/2 kg kyslej kapusty, 3-4 cibule, asi 5 dkg slaniny, soľ,1 dcl bieleho vína, korenie, olej

Nakrájame si hrubšie rezne a ostrým nožom urobíme taštičky. Slaninu nakrájame na kocky a vyškvaríme, pridáme kyslú kapustu, osolíme, podlejeme bielym vínom a dusíme. S udusenou kapustou naplníme kapsy, spojíme ihlou alebo špajdľou, osolíme, okoreníme a prudko opečieme na oleji. Opečené uložíme na pekáč, nakrájame na kolieska 3-4 cibule podlejeme 2-3 dcl vody, prikryjeme druhým pekáčom a dáme piecť do rúry na 200° C. Pečieme 30-45 minút, počas pečenia občas podlievame. 5 minút pred ukončením odokryjeme pekáč a dopečieme. Podávame s pečenými zemiakmi.

Bravčová špecialita vychýrenej kuchárky

500 g bravčového stehna, cibuľu, zavárané uhorky, plnotučnú horčicu, soľ, čierne korenie

Nakrájanú cibuľu speníme, pridáme na rezance nakrájané mäso a sprudka opečieme. Asi po 5 minútach podlejeme 2 dcl vody, osolíme, okoreníme, pridáme 5 dkg zaváraných uhoriek nakrájaných na malé kocky a dusíme cca 30 minút. Nakoniec zahustíme 3 polievkovými lyžicami plnotučnej horčice. Podávame s chlebom alebo rožkami.

Bravčovina na cesnaku

4 bravčové rezne zo stehna, 3 strúčiky cesnaku, hladká múka, lyžica vegety, soľ, mleté čierne korenie, lyžička kari korenia, olej

Rezne naklepeme, osolíme a okoreníme. Do múky primiešame vegetu a kari. V nej obalíme rezne a prudko opečieme na oleji. Potom podlejeme troškou vývaru a dusíme. Po niekoľkých minútach pridáme prelisovaný cesnak.

Zapekané karé so syrom

1-2kg kare môžu byť aj kuracie prsia, 25dk tvrdého syra, trocha červenej papriky, soľ, sladká smotana, príloha zemiaky

Mäso nakrájame na plátky, osolíme, syr nastrúhame najemno, pridáme do syru asi 1 čajovú lyžičku červenej papriky, mäso obalíme v syre, poukladáme na pekáč, podlejeme trochou oleja a zalejeme smotanou. Dáme do rúry piecť asi 35-40 minút. Dobrú chuť.

 

Bravčové mäso s hráškom

500 g bravčového stehna, 2 cibule, olej, sójová omáčka, soľ, mleté čierne
korenie, karí korenie, mletá červená paprika, hrášok, 1 polievková lyžica Solamylu, rajčinový pretlak

Cibuľu najemno pokrájame a na oleji osmažíme. Pridáme mäso nakrájané na rezančeky, osolíme a dochutíme koreninami. Mäso podlejeme vodou a dusíme. Keď je mäkké pridáme hrášok, rajčinový pretlak a zahustíme solamylom. Podávame zo zemiakovou kašou, ryžou ,alebo cestovinami a zeleninovým šalátom. Môžeme použiť aj hydinové mäso.

 

Mäsové mäso

600 g bravčového mäsa, 120 g šunky, 80 g kuracej pečene, 120 g údeného syra, 30 g cibule, 50 g hladkej múky, soľ, mleté čierne korenie, olej, feferóny.

Mäso pokrájame na hrubšie rezne, osolíme, okoreníme a naklepeme. V oleji speníme na rezance pokrájanú cibuľu, na rezance pokrájanú kuraciu pečeň, šunku, syr, feferóny. Chvíľu spolu popražíme. Zmes navrstvíme na jednotlivé rezne, preložíme na polovicu a spojíme špáradlom, obalíme v múke a na oleji smažíme do ružova. Mäkké mäso vyberieme. Výpek zaprášime múkou a premiešame. Šťavou prelejeme porcie mäsa. Podávame s opekanými zemiakmi.

 

Čína na cibuľke

500 g bravčového mäsa, 500 g cibule, 6 PL oleja, 3 PL kečupu, 1 1/2 PL octu, 2 PL sójovej omáčky, 1 PL práškového cukru, 4 PL vody, 2 PL vína, soľ

Mäso pokrájame na rezne, vyklepeme chrbtom noža a pokrájame na pásiky. Kečup zmiešame s vodou, octom, sójovou omáčkou a cukrom. V 3 PL oleja mäso prudko opečieme. Po opečení osolíme a dáme na tanier. Do výpeku pridáme zvyšok oleja, na ktorom krátko podusíme cibuľu pokrájanú na pásiky. Do cibule vložíme opečené mäso. Prilejeme vína a premiešame. Zalejeme kečupovou zmesou a povaríme, kým sa zmes trochu neodparí. Podľa potreby dochutíme. 

 

Kotlety so šľahačkou

4 vykostené bravčové kotlety | 2 kg zemiakov | 4 cibule | 1 smotana na šľahanie | soľ, korenie | 1 lyžička MAGGI Harmónie chuti | olej na vymastenie pekáča

Mäso naklepeme, zemiaky olúpeme a nakrájame na plátky. Cibule na kolieska. Do pekáča vymasteného ľahko olejom ukladáme vrstvu zemiakov, na ne potom mäso, ktoré osolíme, okoreníme a pridáme MAGGI Harmóniu Chuti. Potom položíme vrstvu cibule a nahor zase vrstvu zemiakov.
Celé to zalejeme šľahačkou a dáme piecť do rúry.

 

Karé zázračnej kuchárky

bravčové karé, vajcia, horčica, kečup, soľ, korenie, worchestrová omáčka, vegeta (podľa chuti čili), cibuľka, olej

Bravčové karé nakrájame na malé kocky, osolíme, okoreníme, dáme vegetu, vajcia vyšľaháme, premiešame s karé. Pridáme trošku horčicu, kečup, worchestrovú omáčku a zakryjeme. Na noc dáme odležať do chladničky.Na druhý deň na oleji opražíme cibuľu (môže byť i pór ale najlepšia je mladá cibuľka), do cibule pridáme mäso, najprv prudko osmažíme a potom postupne po troške podlievame vodou. dusíme zakryté. Výborne chutí s hranolkami, ale i s pečivom a s čerstvou zeleninou.

Bravčové kapsy s kyslou kapustou

4-6 hrubších rezňov s karé, 1/2 kg kyslej kapusty, 3-4 cibule, asi 5 dkg slaniny, soľ,1 dcl bieleho vína, korenie, olej

Nakrájame si hrubšie rezne a ostrým nožom urobíme taštičky. Slaninu nakrájame na kocky a vyškvaríme, pridáme kyslú kapustu, osolíme, podlejeme bielym vínom a dusíme. S udusenou kapustou naplníme kapsy, spojíme ihlou alebo špajdľou, osolíme, okoreníme a prudko opečieme na oleji.

Opečené uložíme na pekáč, nakrájame na kolieska 3-4 cibule podlejeme 2-3 dcl vody, prikryjeme druhým pekáčom a dáme piecť do rúry na 200° C. Pečieme 30-45 minút, počas pečenia občas podlievame.

5 minút pred ukončením odokryjeme pekáč a dopečieme. Podávame s pečenými zemiakmi.

 

Bravčová špecialita vychýrenej kuchárky

500 g bravčového stehna, cibuľu, zavárané uhorky, plnotučnú horčicu, soľ, čierne korenie

Nakrájanú cibuľu speníme, pridáme na rezance nakrájané mäso a sprudka opečieme. Asi po 5 minútach podlejeme 2 dcl vody, osolíme, okoreníme, pridáme 5 dkg zaváraných uhoriek nakrájaných na malé kocky a dusíme cca 30 minút. Nakoniec zahustíme 3 polievkovými lyžicami plnotučnej horčice. Podávame s chlebom alebo rožkami.

 

Bravčové mäso s hráškom

500 g bravčového stehna, 2 cibule, olej, sójová omáčka, soľ, mleté čierne
korenie, karí korenie, mletá červená paprika, hrášok, 1 polievková lyžica Solamylu, rajčinový pretlak

Cibuľu najemno pokrájame a na oleji osmažíme. Pridáme mäso nakrájané na rezančeky, osolíme a dochutíme koreninami. Mäso podlejeme vodou a dusíme. Keď je mäkké pridáme hrášok, rajčinový pretlak a zahustíme solamylom. Podávame zo zemiakovou kašou, ryžou ,alebo cestovinami a zeleninovým šalátom. Môžeme použiť aj hydinové mäso.

Mäsové mäso

600 g bravčového mäsa, 120 g šunky, 80 g kuracej pečene, 120 g údeného syra, 30 g cibule, 50 g hladkej múky, soľ, mleté čierne korenie, olej, feferóny.

Mäso pokrájame na hrubšie rezne, osolíme, okoreníme a naklepeme. V oleji speníme na rezance pokrájanú cibuľu, na rezance pokrájanú kuraciu pečeň, šunku, syr, feferóny. Chvíľu spolu popražíme. Zmes navrstvíme na jednotlivé rezne, preložíme na polovicu a spojíme špáradlom, obalíme v múke a na oleji smažíme do ružova. Mäkké mäso vyberieme. Výpek zaprášime múkou a premiešame. Šťavou prelejeme porcie mäsa. Podávame s opekanými zemiakmi.

Živánska pečienka

500 g hovädzieho mäsa, 500 g bravčového stehna alebo pliecka, 500 g jahňacieho alebo teľacieho mäsa, 250 g údenej slaniny (údeného bravčového bôčika), 500 g cibule, 1 lyžičku mletého čierneho korenia, 1 lyžičku sladkej červenej papriky (môže byť časť štipľavej), 1 lyžičku mletých borievok, 1 lyžičku mletého zázvoru (ďumbieru), 2 lyžičky soli, 4 bobkové listy, 3 lyžice horčice, 1,5 dl oleja, 0,5 l červeného vína.

Olej vymiešame s horčicou, koreninami, soľou a na kúsky polámanými bobkovými listami. Mäso pokrájame naprieč vláknami na plátky (ako na rezne), vyklepeme ich a nakrájame na približne rovnaké štvorce rozmerov približne 4 x 4 cm a vložíme ho do koreninovej zmesi, premiešame a odložíme do chladnička aspoň na 12 hodín.

Na rovnako veľké, ale tenké plátky pokrájame slaninu a cibuľu na kolieska. Pokrájané štvorčeky mäsa ukladáme striedavo so slaninou a cibuľou do pekáčika (zapekacej misky), do radov po dĺžke pekáčika. Zvyšok nálevu vylejeme na mäso v pekáčiku.

Mäsa, slaniny a cibule by malo byť toľko, aby bol pekáčik bez akýchkoľvek medzier plný.

Všetko to zalejeme červeným vínom, prikryjeme pokrievkou alebo alobalom a pečieme v rúre pri 150 stupňoch celzia. Tridsať minút pre dopečením mäso odokryjeme a dopečieme. Celková doba pečenia by mala byť čo najdlhšia.

 

Komentáre

Pridať komentár

Prehľad komentárov

Zatiaľ nebol vložený žiadny komentár.